Boksläpp: Hon vill upprätta sin morfar

Kerstin Kjellin har skrivit en bok om sin morfar Reinhold Blomberg.

Foto: Elin Wahlgren/Amy Karlsson

Litteratur2018-07-26 08:00

Kerstin Kjellin, barnbarn till den legendariske chefredaktören för Vimmerby Tidning Reinhold Blomberg, har nu gjort författardebut. Boken med titeln "Reinhold Blomberg - en hedersman av sin tid", släpptes den 7:e juli.

– Vi introducerade boken på bokhandeln här i Visby under Almedalsveckan när det var jättemycket folk. Den första boken köptes av Gustav Fridolin, berättar Kerstin, som är bosatt på Gotland.

Syftet med boken är att tillrättalägga uppgifter och informera släktingar till Lars om vem hans pappa Reinhold Blomberg var, inte minst i avseendet kring relationen med Astrid Lindgren. I förordet skriver Kerstin att hon vill "bryta udden av alla nyhetstörstande journalisters felvässade pennor", eftersom att lögner har skadat många.

Vad är det för lögner du syftar på?

– I ett större reportage stod det att Reinhold var en man som dejtade många flickor. Det stämmer inte. Jag tyckte det var förskräckligt att den informationen gick ut. Kusiner landet över har reagerat på detta och undrat, säger hon.

Det är ungefär 10 år sedan nu. Idén om att berätta Reinholds historia har Kerstin haft sedan dess.

– Det har skrivits nytt och nytt om detta, det tar aldrig slut.

Därför bestämde hon sig till slut för att skriva en bok.

– Jag ville göra en biografi över min morfar som misskrediterats så mycket. Jag vill upprätta honom, säger hon.

Boken innehåller detaljerad information om årtal, platser och händelser, men också en del reflektioner. I kapitlet som fokuserar på Reinhold Blomberg och Astrid Lindgren inleder Kerstin med en beskrivning av hur konsekvenserna efter utomäktenskapliga förbindelser hanterades på den tiden, vilket var på 20-talet. Hon beskriver att snedsprången hanterades på olika sätt, ett sätt var att legalisera förbindelsen genom att ingå äktenskap, som Reinhold gjorde. Hon skriver att problemet var stort innan preventivmedel blev accepterat i samhället, och avslutar beskrivningen med följande reflektion: "då som nu släpade Sveriges lagar efter i samhällsomvandlingen".

Ett av de längsta kapitlen i boken har titeln Vimmerby, och består av både bild och text från Reinholds år i staden. Boken avslutas med ett kapitel med Kerstins egna minnen - "Min morfar och jag".

– Jag kände honom så väl, vi stod varandra nära, säger hon.

Även fast det nu är drygt 70 år sen han dog visar kapitlet att minnena lever kvar hos Kerstin.

En orsak till att boken släpptes just nu är att det kommer släppas en film om Astrid Lindgren i höst.

– Jag ville att min bok skulle komma innan filmen.

Om hon tänker se filmen? Ja.

– Kanske recenserar jag den lokalt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!