Ingen hönshjärna! Höns är nästan ensamma i fågelvärlden om att leva i stabila familjegrupper livet ut och har utvecklat ett avancerat språk. De kan kommunicera runt 30 olika saker till varandra. Plussar man på att alla läten kan varieras i intensitet handlar det om hundratals viktiga ting som avhandlas i en hönsgård. Gammel-Berta är tio år och en riktig snackpåse.
Urhönan är djungelhönan, som fortfarande lever vild i djungelområden i Indien och Sydostasien. 300 miljoner ägg årligen används för att framställa influensavaccin. Ägg kan frysas och tinas om man knäcker ägget och blandar samman gulan och vitan före infrysningen. Fabriksägg från hybrider är vita eller bruna. Andra ägg kommer i alla möjliga nyanser.
Helt färska ägg har sega hinnor och är svårt att skala. Ägg som är en vecka gamla, eller äldre, passar bättre att koka. Om du förvarar dem i rumstemperatur före spricker inte skalet lika lätt. Kokta ägg är lättast att skala från den trubbiga änden där en naturlig luftbubbla sitter. Färska ägg har en hög, toppig gula, äldre en plattare gula.
Tuppen Bert ligger blick stilla när han får ett skumbad mot ohyran. Tuppar har förresten en egen variant av "räkor och vitt vin". De gör lätet för "här finns det godis". När hönan kommer springande och vänder huvudet mot marken och rumpan mot skyn passar han på att para sig med henne. Men om han gör det för ofta blir han genomskådad.
På 1990-talet kunde en norsk psykolog påvisa att höns kan räkna upp till 15, hålla ordning på varje flockmedlem och känna empati. Höns har bättre tidsuppfattning än både hundar och katter. De har finkalibrerade inställningar för ljus och ljud. Alla hönsägare vet hur hönsens klagande frustrationsläte låter när de vill bli utsläppta. Tuppen Bert, en amerikansk Wyandotte, har en rosenkam istället för en uppåtstående.
Det säger hönsen till varandra: Varning för markfara (räv, grävling etc), varning för luftfara (rovfågel), här finns det godis, jag är frustrerad (vattnet är slut eller du har glömt öppna luckan), här är jag – var är du? (hönsmamma till sina kycklingar), det här är mitt revir (tuppens galande), jag har lagt ett ägg, och en massa annat. Därtill är de utpräglade dramaqueens. Inget är för litet att bli upprörd över.
Höns har inga stora krav på tillvaron. De vill krafsa i marken på jakt efter föda (även om de serveras mat), sitta på en pinne och sova, dammbada för att mota ohyra, ha något att hoppa upp på och något att gömma sig under. De vill leva i flockar om cirka 20 djur, blir det över 100 slutar de helt med sociala relationer och börjar hacka varandra av stress.
En höna kan spara spermier från olika tuppar och bestämma vilka som ska befrukta hennes ägg den dagen hon vill ruva, ligga på äggen i 21 dagar för att få kycklingar. En ruvhöna är mycket bestämd och lämnar bara äggen korta stunder för att äta och dricka. Övriga höns i flocken lägger gärna sina egna ägg i samma rede som ruvhönans. Här är det Möss-Berta som väntar smått.
Melon och majs – när hönan själv får välja. Avocado och choklad är giftigt för höns, i övrigt äter de det mesta. Grönsaker, snäckskal, möss, maskar, skalbaggar, kött, fisk, räkskal . . . När de får chansen betar de mycket gräs. Det gör att en hönsgård snabbt liknar rena månlandskapet. Hönor som är extra förtjusta i gräs värper ägg med stark färg på gulan.
En höna lägger ägg oavsett om det finns en tupp eller ej. Om ett ägg är befruktat syns det som en liten röd prick mellan gulan och vitan. Det påverkar inte deras smak. Ägg har en hållbarhet på flera månader och stinker när de är för gamla. En grundregel är att färska ägg sjunker till botten i en kastrull med vatten, mindre färska flyter upp till ytan.