Deras arbete ledde till succé

Arbetet för att behålla och hitta en lösning för Nygård i Locknevi har inte bara gett nya hyresgäster. Arbetet har också gett en nytändning i bygden och en ökad gemenskap.

Många idéer som kom fram vid en workshop redovisades.

Många idéer som kom fram vid en workshop redovisades.

Foto: Ivonne Svahn

Locknevi2019-03-13 20:00

I början av 2018 träffades några ortsbor efter rykten att det gamla äldreboendet Nygård skulle säljas. Kommunen var också öppen med att man inte hade någon bra lösning för byggnaderna.

– Vi var rädda att kommunen skulle sälja Nygård som man gjort med skolan. Vi ville inte ha en till stor tom offentlig byggnad, säger Kristina Alsér, som är en av de som engagerat sig i bygden.

Någonstans där föddes en gemensam kraft att försöka göra skillnad med projektet Framåtblick Locknevi.

Kärnan var att rädda Nygård. Men det har blivit betydligt större. Boende i bygden har träffats och nya idéer och gemenskaper har fötts. Byborna har marknadsfört boende och bygden i stort, en facebooksida har startat och en hemsida är på gång.

Ambitionen att lyfta fram Nygård som ett boende har också lyckats. I dag är alla utom en lägenhet, som ska renoveras, uthyrda i de fristående längorna vid Nygård.

På tisdagskvällen hölls en redovisning av de idéer av hur bygden kan utvecklas, locka besökare och nya bofasta, som kommit fram vid tidigare workshop.

Nygård har varit lite av fokus i förstudien. Ett hus byggt 1934 som äldreboende. Runt 2002-2003 flyttade de sista äldre ut och därefter fick huset stå öde och tomt till 2016 då det blev boende för ensamkommande fram till december 2017.

Ortsborna vill framöver gärna se det som ett turistboende med bed and breakfast, kursgård eller konferens.

Det skulle innebära att bygdens folk får tillgång till byggnaden och dess tjänster. Utmaningen man ser är att hitta rätt entreprenör.

En annan lösning kan vara att erbjuda ett kollektivboende.

Marie Alsér var en av tre unga kvinnor som intervjuades varför hon flyttat till Locknevi. Hon delgav en rapport från utvecklingsarbetet Allas Vimmerby och puffade för olika strategier, bland annat att lyfta fram ungdomar.

– Hitta ungdomar i vardagen som trivs och marknadsför dem, gav hon som förslag.

Även kommunen och politiken visade sitt stöd för arbetet:.

– Det är viktigt med underifrånperspektivet, säger Carina Östh, näringslivsstrateg.

Jakob Käll (c) påminner att den rena landsbygden inte längre tappar befolkning och att det i många bygder skulle behövas nya bostäder.

Ingela Nilsson Nachtweij (c) håller med:

– Alla ska präglas av att betala skatt och få samma möjligheter. Urbanisering är ingen naturlag, kommenterar hon.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om