Locknevison får författarstipendium

Författaren Per Helge, med rötter i Locknevi, fortsätter sitt skrivande. Från Sveriges författarfond har han just mottagit stipendium.

Per Helge är författare och poet vars verk ofta har anknytning till landsbygden.

Per Helge är författare och poet vars verk ofta har anknytning till landsbygden.

Foto: Privat

Locknevi2019-12-16 22:00

I dagarna offentliggjordes att Per Helge är en av 190 kulturutövare som i år beviljats stipendium eller bidrag från Sveriges författarfond. Det var totalt 1 040 personer som hade sökt. Per Helges stipendium är på 60 000 kronor. 

– Det känns hemskt roligt att ta emot det här stipendiet, säger Per Helge över telefonen. 

Per Helge har varit författare på heltid sedan 1976 och har inga planer på att sluta skriva. Diktsamlingen "Folksånger" beräknas komma ut till våren.

– Många av dikterna är porträtteringar av människor, öden och livsförhållanden. Ett försök att betrakta dåtid och nutid växelvis. 

"Det stora kärlet: Berättelse om en släkts livsfärder i Småland och Nordamerika", 2016, är Per Helges senaste bok. 

– Det var nog den som gjorde att jag fick stipendiet. Den handlar om min släkt i Locknevi socken, men också i Hallingeberg, Odensvi och Blackstad. Drivkraften var att ta reda på vad som hände med dessa människor. Jag har gjort sju långa bildresor i USA under den senaste 15-årsperioden för att följa spår och ledtrådar.    

Per Helge, 74 år, har en lång rad utgivna böcker bakom sig, närmare bestämt 24 stycken. Han skriver lyrik omväxlande med lokalhistoria och prosa. Per Helge växte upp i Locknevi och gick realskola och gymnasium i Västervik. I Uppsala studerade han litteratur och språk för att sedan arbeta som gymnasielärare. Debuten som författare kom 1974 med diktsamlingen "Träffpunkter". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!