Nya utmaningar väntar: Från herrgård till villa

I 13 år har familjen Verschoor bott på Lidhems herrgård och drivit bed & breakfast. Men nu är det dags för nya utmaningar – i Mariannelund.

Riquette Verschoor har bott med familjen på Lidhem sedan 2009, men nu är det dags för nya utmaningar: "Det är som ett dataspel och nu är det dags för next level", säger hon med ett leende.

Riquette Verschoor har bott med familjen på Lidhem sedan 2009, men nu är det dags för nya utmaningar: "Det är som ett dataspel och nu är det dags för next level", säger hon med ett leende.

Foto: Sofie Olsson

Locknevi2022-04-14 07:00

I förra veckan rapporterades det att Lidhems herrgård i Locknevi nu är till salu. När Vimmerby Tidning besöker herrgården berättar Riquette Verschoor att det är flera anledningar bakom beslutet.

– Vi hade redan börjat planera för att göra något annat inom fem års tid, eftersom våra barn börjar bli stora, säger hon och fortsätter:

– När jag började i odlingsakademin och började tänka mer kring vår livsstil så bodde vi i det stora huset. Men då beslutade vi oss för att renovera ett av de mindre husen och tänkte att vi bor här istället, eftersom det är billigare, sparar energi och är bra för klimatet och hunden som var gammal och hade svårt att gå i trappor. 

undefined
Ett av växthusen på Lidhem är ett tydligt exempel på hur permakultur fungerar enligt Riquette Verschoor. Under vintern har hönsen bott i växthuset och gödslat, nu är det dags att börja förbereda för odlingssäsongen.

En kurs i permakultur fick henne att fundera ytterligare över vad man ska göra åt överflödet.

– Jag hade jättemycket mat kvar från trädgården som jag inte kunde äta själv eller sälja och vi hade hus i överflöd – vad ska man göra?

En lösning på problemet skulle kunna vara att skapa ett sambruk med två eller tre andra familjer, men att helt plötsligt efter många år där hon själv bestämt kurs på gården, skulle bestämma med andra skulle bli knepigt. Ett annat alternativ var att ta in volontärer som hjälper till med arbetet i odlingarna och att äta upp det överflöd av mat som det skapade. 

– Men när jag började kolla på hemnet så hände det saker. Jag hittade ett hus i Mariannelund, ett gammalt hus med så många gamla detaljer kvar. Jag blev förälskad i huset men tänkte vad ska jag göra med 2 000 kvadratmeter trädgård, för jag har 1,7 hektar nu. Jag tänkte att det fungerar inte, så jag slutade titta på det.

Men ödet ville annorlunda. Priset på huset sänktes och fångade Riquettes intresse på nytt. Hon och maken René åkte och tittade och förälskelsen bestod. I mars fick de nycklarna till det gamla huset i Mariannelund. Förutom en hel del renovering av huset så väntar redan ett nytt projekt i den nya trädgården – i början av sommaren håller hon en kurs i att förvandla en gräsmatta till en mångfaldsmatta, allt enligt permakulturfilosofin. 

– Trädgården i Mariannelund är perfekt, jag bor i ett villaområde med bara 2 000 kvadratmeter trädgård och jag vet absolut inte hur jag ska göra, men jag ska göra en plan för att öka mångfalden hos mig och för mina grannar om de vill. Det är inte besvärligt utan bara kul. 

undefined
För ett år sen var det gräsmatta här, men nu odlas det för fullt. I sommar håller Riquette Verschoor en kurs i hur man förvandlar en gräsmatta till en mångfaldsmatta.

Planen är inte att lämna Lidhem på studs, även här kommer hon hålla kurs i permakultur och bed & breakfast kommer rulla på. 

– Jag tror att det finns en stor marknad nu för tiden för ett sånt här ställe. Men det är ganska mycket pengar, så jag räknar med två år eller något sånt. Jag vill helst att det är någon som vill fortsätta med bed and breakfast, eller kursverksamhet och som tycker om att odla och tänker på miljön. 

Sedan det blev officiellt att herrgården är till salu är det många som hört av sig, både från Sverige och utlandet.

– Vi får såna personliga reaktioner, folk skriver: ”Ni lever min dröm, men jag har inte pengar men tack för att ni ger idéer”, säger Verschoor. 

Hur känns det att lämna landet och flytta in i ett samhälle?

– Det vet jag inte. Jag funderar på det hela tiden men jag vet inte. Där finns det bilar som kör och människor omkring mig hela tiden, men det finns också mataffär. Det finns bekvämligheter men kanske också saker som stör mig, men det vet jag inte innan. 

undefined
Förutom de två kurserna som Riquette håller i för odlingsakademin, så är hon också en av akademins nya odlingsambassadörer.
Permakultur

Riquette Verschoor förklarar vad permakultur är:

"Det handlar om hur man designar mänskliga system med naturen som förebild."

"Problemet är lösningen; man har inte ett snigelproblem utan man har för få ankor, jag har inte för mycket mat utan jag har för lite gäster eller volontärer som äter min mat."

"Man tänker lite mer positivt och saker ska ha flera funktioner. Man ska inte vara så sårbar och ha mer resiliens."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!