Nytt tungt uppdrag för Kristina Alsér

Kronobergs förra landshövding, Kristina Alsér, bosatt i Locknevi, valdes i helgen till ny preses i Smålands Akademi. I och med det tar hon över stol nummer ett, som mellan åren 1993 och 2000 innehades av Astrid Lindgren.

Kristina Alsér valdes i helgen till ny preses i Smålands Akademi. Därmed får hon sätta sig på stol nummer ett, liksom Astrid Lindgren gjorde under åren 1993-2000.

Kristina Alsér valdes i helgen till ny preses i Smålands Akademi. Därmed får hon sätta sig på stol nummer ett, liksom Astrid Lindgren gjorde under åren 1993-2000.

Foto: Rebban

Locknevi2019-04-08 10:50

Smålands Akademi, med säte i Växjö, grundades 1993. Den har 18 ledamöter och som syfte att ”sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet”. Dess motto är "Snille och envishet".

Vid årsmötet i Tingsryd i helgen valdes Vimmerbybon Kristina Alsér till ny preses att basa över akademin.

– Det är inte så betungande, men fantastiskt roligt och ärofyllt. Det är hedrande att få leda en akademi som firade 25 år i fjol, samma år som jag valdes in som ledamot. Och att få ta över Astrid Lindgrens stol nummer ett är såklart väldigt speciellt, säger hon.

Gemensamt för de aderton i Smålands Akademi är, enligt Kristina Alsér, att man vill främja det småländska – konsten, kulturen, litteraturen och entreprenörskap.

– Flera av ledamöterna är inte smålänningar men brinner ändå för det småländska. Det är kul med smålänningars självständighet kombinerat med stoltheten över arvet. Vi inom akademin blickar både bakåt historiskt, agerar i nutid och ser framtiden, berättar Kristina Alsér.

Utöver att vara entreprenör och hedersdoktor har Kristina Alsér ett antal tunga uppdrag.

– Man kan tycka att jag har många uppdrag, men det finns en tanke bakom varje och en röd tråd som löper genom samtliga. Genom mina nätverk vill jag bidra till att skapa bra förutsättningar för de som vill, verka, leva och bo utanför storstadsområdena.

Kristina Alsérs uppdrag 2019:

Smålands Akademi (ledamot på stol nr 1), Familjen Kamprads stiftelse (ledamot i styrelsen), Entreprenörinvest (ledamot i styrelsen), Arkitektbolaget i Växjö (ledamot i styrelsen), Linköpings universitet (ledamot i styrelsen), Post o Telestyrelsen (ledamot i styrelsen), Mercatus Engineering AB (ordförande i styrelsen), Tillväxtverket (ordförande i styrelsen), Smart Housing Småland (ordförande i styrgruppen).

Källa: Smålands Akademi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!