Campingägaren: "Det var en tromb"

En husvagn välte på fredagseftermiddagen när en tromb drabbade Gudingebadets camping.

Foto: Läsarbild: Peter Svanström

Lofta2018-08-24 14:07

Peter Svanström äger Gudingebadets camping i Lofta. Vid 13-tiden på fredagen blev han vittne till ett ovanligt väderfenomen.

– Det var en tromb, säger han.

Tromben eller vad det rör sig om har lämnat tydliga spår på campingen, bland annat har en hel husvagn blåst omkull. När Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, ser den nedvälta husvagnen är hon inte säker på att det var en tromb som legat bakom det som syns på bilden.

– Baserat på den här bilden kan jag inte se säkert om det är en tromb eller inte. Det finns förutsättningar för att tromber bildas i området med de lokala skurar som finns så jag kan varken bekräfta eller dementera det. Det kan mycket väl ha varit en tromb som orsakade det här men i och med att det är ett så lokalt fenomen så är det svårt att fånga händelserna på våra sateliter, säger hon.

Är det vanligt att tromber är kraftiga nog att välta husvagnar?

– Just en husvagn har jag nog aldrig sett förut men när vi pratar om dessa lokala kraftiga vindar som ligger bakom tromber känns det rimligt att det kan ha vält en husvagn. Var detta en tromb så är det inte otänkbart. Kraftiga vindar kan fälla träd eller som det verkar i det här fallet en husvagn, säger hon.

Charlotta Eriksson berättar att om händelsen på Gudingebadets camping var en tromb så är det den första för dagen som kommit till SMHI:s kännedom. Hon berättar att tromber födds ur så kallade bymoln.

– De uppstår i samband med bymoln som skapar som en tuba ned så man ser förlängningen från molnet. Det kan ju även röra sig om fallvindar men när det gäller just tromber ska det vara som en tuba ned från molnet, säger hon. Hon kan inte exakt säga hur vanligt det är med tromber och medger att mörkertalet med hög sannolikhet är stort.

– Det är lite svårt att säga. Vi behöver ju få in en bild eller tidning som tar upp det. I och med att dessa fenomen är så lokala finns det absolut ett mörkertal. De löses upp ganska snabbt och oftast hinner ingen se eller förstå att det är en tromb, säger hon.

Är det någon fara för allmänheten om det kommer tromber?

– Oftast så är det ingen större påverkan på samhället i sig i och med att fenomenet är så lokalt. De är ganska små och de upplöses ganska snabbt, säger Charlotta Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om