"Det motivet Àr jag nog mest kÀnd för"

I helgen Àr det Konstrunda i Tjust. Lena Söderström i Lofta Àr en av konstnÀrerna som öppnar upp sitt galleri.

Lena Söderström pÄ Trostad i Lofta sÀger att det aldrig Àr försent att förverkliga sina drömmar. Hon ser fram emot sommarsÀsongen och galleri pÄ gÄrden.

Lena Söderström pÄ Trostad i Lofta sÀger att det aldrig Àr försent att förverkliga sina drömmar. Hon ser fram emot sommarsÀsongen och galleri pÄ gÄrden.

Foto: Kristina Westring

Lofta2018-05-14 09:00

En mÀngd konstnÀrer, bÄde i VÀstervik och ute pÄ landsbygden, kommer att slÄ upp portarna till sina gallerier och ateljéer den kommande helgen. PÄ Trostad gÄrd i Lofta hÄller konstnÀr och illustratör Lena Söderström pÄ att göra sig redo inför Konstrundan. De stora ladugÄrdsdörrarna in till galleriet stÄr pÄ vid gavel och lÀngs med vÀggarna lutar Lenas mÄlningar. PÄ en bÀnk, som tidigare kanske tjÀnat som bondens arbetsbord, stÄr skulpturer.

– Jag Ă€lskar Ă€ggformen. Och fĂ€rgskiftningen pĂ„ bruna sprĂ€ttĂ€gg. De hĂ€r Ă€r gjorda av lufttorkande keramik, sĂ€ger Lena.

Det gröna Àpplet Àr annars vad man kan kalla Lenas signum.

– Ja, det motivet Ă€r jag nog mest kĂ€nd för. ÄppelmĂ„lningarna i olja som ska vara med till helgen stĂ„r just nu och torkar. Sedan ska ett lager med fernissa pĂ„. Det Ă€r det slutliga. Fernissan Ă€r viktig eftersom det ger ett djup i mĂ„lningen.

Lena beskriver skapandet som nÀst intill meditativt. Hon iakttar den frukt som Àr förlaga till mÄlningen lÀnge, lÀnge, innan mÄlandet vid staffliet tar vid med svepande rörelser. OljemÄlningar och skulpturer Àr en del av Lenas skapande. Den andra delen Àr hennes olika figurer som ligger till grund för bland annat konstkort, böcker och smÄ tavlor.

– Budskapen varierar. Änglarna Ă€r stĂ€rkande och peppande, hundarna förmedlar förnumstigheter och barnen inger hopp. Det Ă€r kĂ€nslor av vĂ€rme, glĂ€dje och vĂ€nlighet, sĂ€ger Lena.

En figur sticker ut bland mÀngden med sina svarta klÀder och grafiska framtoning.

– Flickan Hilja kom till nĂ€r en av mina döttrar var i tonĂ„ren. Hilja Ă€r fundersam, lite vilsen och Ă€r alltid ihop med sin terrier Hugo.

Lena och hennes make flyttade till Trostad gÄrd för tre Är sedan. Efter mÄnga Ärs letande hittade de Àntligen vad de tyckte var det perfekta stÀllet. Redan frÄn början var tanken att det skulle bli galleri. Men inte i ladan som nu, utan i magasinet mitt emot.

– Allt tar sĂ„ mycket lĂ€ngre tid Ă€n vad man tror. Magasinet Ă€r gammalt, över 100 Ă„r, och det krĂ€ver varlig renovering. Galleriet hĂ€r i ladan Ă€r tillfĂ€lligt, men det blev riktigt bra Ă€ndĂ„.

Lena berÀttar att sedan familjen flyttade frÄn StrÀngnÀs till VÀstervik för tio Är sedan har hon arbetat med sin konst och sÄlt sina produkter pÄ olika mÀssor.

– Nu Ă€r det slut med resandet. HĂ€r kan jag verka och vi satsar fullt ut med galleri och butik hĂ€r pĂ„ Trostad.

Hilja och Hugo Àr tvÄ av Lenas alla figurer.
Hilja och Hugo Àr tvÄ av Lenas alla figurer.
Konstrundan 2018

NĂ€r: 19-20 maj klockan 10-16.

Ett 30-tal gallerier och ateljéer hÄller öppet i VÀsterviks stad och frÄn norr till söder i Tjust, VÀsterviks kommun.

Under 14-20 maj pÄgÄr Àven "Konst i butik". KonstnÀrer stÀller ut i butiker i VÀsterviks centrum.

Karta och mer information pÄ: vastervik.com/konstrundan

Konstrundan arrangeras av VÀstervik FramÄt, VÀsterviks kommun och Tjustbygdens sparbank.

KĂ€lla: vastervik.com

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!