Originella pipor i Lofta

En manshög gravsten i granit flankerad av sexton pipor i rostfritt stål. Så ser den nya askgravlunden ut på Lofta kyrkogård.

I pipornas topp är det tänkt att både blommor och ljus ska placeras.

I pipornas topp är det tänkt att både blommor och ljus ska placeras.

Foto: Kristina Westring

Lofta2018-07-23 13:30

– Vi ville ha något ovanligt och annorlunda, säger Anders Torstensson, ordförande i församlingsrådet i Lofta.

I rådet diskuterade man olika alternativ. En minneslund kändes för anonym eftersom där vet man inte var askan hamnar och det finns inga namn. I en askgravlund, däremot, vet man ungefär var urnan satts ned och det finns namnskyltar på en sten. Rådet beslutade således att det skulle bli en askgravlund.

– Jag har rest runt en hel del och titta på olika askgravlundar i Sverige. Det var viktigt att den inte ser ut som alla andra, utan är speciell för Lofta.

Anders Torstensson skissade på olika alternativ och tillsammans med Gravkonst Västervik och Tjust Mekaniska framställdes Loftaaskgravlund.

I mitten står en närmare två meter hög sten i mörkgrå granit. På vardera sidan är åtta blanka rör i rostfritt stål placerade. Rören faller i storlek ju längre ifrån stenen de står. En rektangulär öppning är uttagen i nedre delen på varje rör. När man betraktar askgravlunden på håll far tankarna till orgelpipor.

– Det var ganska blåsigt dagen då vi satte upp rören och det bildades ett dovt vackert ljud. Det var dock inget vi hade planerat, säger Anders Torstensson.

Rören tjänar som både blom- och ljushållare. På stenen är det tänkt att namnskyltar ska monteras. Mitt emot askgravlunden står en bänk och däremellan, i gräsmattan, är det tänkt att urnor med aska ska sättas ned.

I mitten av juli invigdes lunden av Mikael Alm, präst, och medlemmar ur församlingsrådet sjöng "Härlig är jorden".

Askgravlunden på kyrkogården i Lofta står nu färdig.
Askgravlunden på kyrkogården i Lofta står nu färdig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om