De prisas för sina insatser

Örjan Molander och Birger Svanström, uppväxta i Västervik respektive Lofta, har fått utmärkelser för sina insatser inom hembygdsvården.

Örjan Molander har förärats Kalmar läns hembygdsförbunds diplom.

Örjan Molander har förärats Kalmar läns hembygdsförbunds diplom.

Foto: Andreas Johansson/arkiv

Lofta/Västervik2018-06-03 13:00

Birger Svanström växte upp i Lofta, men flyttade till Ruda redan 1965 för att bli lantbrukare på Ruda gård. Numera bor han i samhället Ruda, men han har bibehållit kontakten med sin gamla hembygd under årens lopp.

Hans pappa, Ivan Svanström, var faktiskt med och startade Lofta hembygdsförening en gång i tiden och var även dess ordförande.

Birger Svanström har efter flytten från Lofta bland annat varit engagerad i Långemåla hembygdsförening och suttit ordförande för Sveriges hembygdsförbund i tio år. Han var med och tog fram visionen "En levande hembygd, öppen för alla", som han hoppas ska stå sig länge.

Nu har Birger Svanström tilldelats en utmärkelse "för framstående gärning i hembygdsvårdens tjänst". Det skedde vid Sveriges hembygdsförbunds riksstämma i Kalmar.

Vid samma tillfälle belönades även Örjan Molander, uppväxt i Västervik, och tidigare med sommarställe i Odensvi. Han lämnade Västervik 1991 och är numera bosatt i Kalmar, där han är chef för länsmuseet.

Örjan Molander fick ta emot Kalmar läns hembygdsförbunds diplom "för föredömlig och värdefull insats inom hembygdsvården".

I motiveringen står det bland annat att Kalmar läns museum under hans ledning har utvecklats till ett museum som "i kulturens mångfald sjuder av liv, lokalt i länet, nationellt och även internationellt". Tidsresorna, som ofta görs i samarbete med hembygdsföreningarna i länet, har blivit världsberömda.

Birger Svanström har fått en utmärkelse för framstående gärning i hembygdsvårdens tjänst.
Birger Svanström har fått en utmärkelse för framstående gärning i hembygdsvårdens tjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om