Får nej till att bygga ut huset

En fastighetsägare ville bygga ut i den k-märkta brunnsmiljön i Källvik utanför Loftahammar. Både kommunen och länsstyrelsen säger nej.

En fastighetsägare i Källvik får inte bygga ut.

En fastighetsägare i Källvik får inte bygga ut.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Loftahammar2018-10-02 13:30

Fastighetsägaren ville ta bort en friggebod på sin tomt, och istället göra en tillbyggnad av bostadshuset med elva kvadratmeter. Miljö- och byggnadsnämnden sade nej vid sitt möte i mars i år, med motiveringen att byggrätten för tomten redan var överskriden.

Fastighetsägarna överklagade beslutet. I överklagandet skriver de att de håller med om att huset har en historia som förpliktar när man ska bygga om, men att de tagit hänsyn till det i sina planer. De menar att utbyggnaden är knappt märkbar, och att de tycker att kommunen genom åren godkänt mer omfattande förändringar i området.

Länsstyrelsen instämmer dock i kommunens bedömning, man tycker inte att tillbyggnaden är en liten avvikelse.

Brunnsområdet i Källvik består av ett 30-tal trävillor. Bebyggelsen växte fram i slutet 1800-talet, när den lilla orten gästades av Stockholms- och Norrköpingsbor som anlände med båt. Trots att några fina byggnader från den epoken försvunnit, räknas fortfarande kärnområdet i Källvik som en värdefull kulturmiljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om