Försvaret på plats i Flatvarp

Arbetet med att rädda havet och stränderna kring det grundstötta fartyget Makassar Highway fortsätter. På måndagsmorgonen hade oljan spridit sig till flera öar och områden kring kustbandet utanför Flatvarp.

Ett 50-tal soldater från Försvarsmakten kom under måndagen till Flatvarp för att hjälpa till i arbetet.

Ett 50-tal soldater från Försvarsmakten kom under måndagen till Flatvarp för att hjälpa till i arbetet.

Foto: Frida Westergård

Loftahammar2018-07-30 08:04

Räddningstjänsten har haft svårt att veta när och åt vilket håll oljan skulle sprida sig efter att fartyget börjat läcka. Vind och strömmar i vattnet har påverkat oljans väg i havet. På söndagen upptäcktes den första oljan vid Flatvarp och under måndagen hade den nått flera kustområden och öar. Räddningstjänsten var på plats i Flatvarp klockan sex imorse och har sedan dess arbetat med att organisera arbetet kring lokalisering och sanering av oljan.

– Kustbevakningen skannar havet men än har jag ingen kläm på hur mycket olja det handlar om. Men det verkar vara mer än vad jag trodde i går. Vi håller på att fortsätta loaklisera hur långt oljan har spridit sig söderut, säger Jörgen Svensson, brandmästare på Räddningstjänsten i Västervik.

Kustbevakningen jobbar till havs, men kommer också samverka med Räddningstjänsten på grundare vatten med mindre båtar. Under förmiddagen anslöt också Försvarsmakten med ett 50-tal soldater som blev instruerade och försedda med skyddsutrustning och verktyg av Räddningstjänsten. På plats var också Sjöräddningssällskapet som lånat ut en av sina båtar till arbetet. Ett stort antal frivilliga jobbar också i sin närmiljö vid sommarstugeområdet strax intill Flatvarps hamn.

Efter en förmiddag där alla skulle sättas in i arbetet kunde saneringen av tjockoljan som ligger i strandlinjerna och på bergshällar påbörjas.

– Som det ser ut nu kommer vi att använda oss av spadar, murslevar och krattor för att plocka upp oljan och lägga i murhinkar, säger Jörgen Svensson.

För att förhindra oljans spridning har också flera länsor placerats i vattnet. Farleden utanför Flatvarp fick till följd av detta stängas.

Jörgen Svensson tror att saneringsarbetet kommer ta lång tid. Räddningstjänsten har begärt hjälp från Försvarsmakten i 48 timmar, men han tror inte att arbetet kommer vara slutfört då. Om man inte får bort olja kan den ligga kvar i flera år och fortsätta skada djur- och växtriket. Man har redan sett att en svan blivit oljekontaminerad och i oljevattenpölar låg småfiskar döda på ytan.

Länsor upptagna ur havet täckta i olja.
Länsor upptagna ur havet täckta i olja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!