Janne gjorde en väg och fick pris

Janne Elander har tilldelats priset "För Loftahammar i Tjust" 2018. Bland allt som han gjort finns promenadvägen runt Kyrkkullen.

Janne Elander i Loftahammar vid vägen som han har gjort i ordning runt Kyrkkullen.

Janne Elander i Loftahammar vid vägen som han har gjort i ordning runt Kyrkkullen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2018-09-04 20:04

Vid Loftahammarsutställningen den gångna helgen fick Janne Elander komma upp på scenen och ta emot det pris som varje år går till någon som betyder mycket för orten. Han hade inte fått någon som helst information innan om vad som var på gång, men sambon, Ann-Marie Johansson, var underrättad och såg till att han fanns på plats.

Vad tänkte du, när de läste upp ditt namn?

– Jag vart lite överraskad faktiskt, säger han på sitt stillsamma sätt.

Motiveringen var bland annat att "Janne är verkligen ett levande exempel på en person som utför ideellt samhällsarbete. En bygdens son som har varit Loftahammar trogen i hela sitt liv."

Det senaste året har han skapat promenadvägen som fått namnet Jannes väg runt Kyrkkullen i Loftahammar. Han följer med runt och skrattar lite, när vi passerar skylten. Det var förstås inte hans påhitt att sätta upp en skylt med texten "Jannes väg", utan något som andra ortsbor överraskade honom med.

Vägen, som är lättvandrad, startar på gärdet nedanför kyrkan och går upp på kullen, där den delar sig. Högra stigen går ner mot gloet vid Vivassen och sedan uppåt igen, innan den slutligen dockar på cykelbanan, för att sedan vända upp i skogen igen sista biten. Stigen ner mot gloet tillkom i våras. Den andra delen, rakt över kullen, blev klar förra hösten.

Bland allt annat som Janne har gjort är att han skottar snö helt ideellt i centrala Loftahammar, bland annat vid Ica. Han har också lagt ner mycket tid på att göra fint på Kapelludden och i parken mellan marinorna.

Vägen är lättvandrad och bitvis förstärkt med stenar i branta partier.
Vägen är lättvandrad och bitvis förstärkt med stenar i branta partier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om