Den 23 juli grundstötte det Panamaflaggade lastfartyget MakassarHighway utanför Flatvarp i Tjust skärgård. Några dagar senare ökade vinden kraftigt och fartyget började då att vrida sig från grundet, vilket resulterade i att en okänd mängd brännolja till slut nådde strandlinjerna utanför Flatvarp. Sedan dess har Räddningstjänsten, Frivilliga resursgruppen, Hemvärnet samt ett stort antal frivilliga kämpat med att få upp all olja.
– I fredags vid 16-tiden lämnade vi över ansvaret till Miljö- och byggnadsförvaltningen i Västervik. Totalt är det ett 40-tal öar som är drabbade, varav ungefär tio stycken är i Valdemarsviks kommun. Vi har fått upp väldigt mycket olja, det som återstår nu är finsanering av området, säger Jörgen Svensson på räddningstjänsten i Västervik,
Ingrid Håstad är miljö- och avfallskonsult och bistår kommunen, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, i det fortsatta arbetet. Hon förklarar att det är viktigt att saneringsarbetet sköts på ett försiktigt sätt för att inte skada naturen ytterligare.
– Detta är ett relativt litet oljeutsläpp som kan påverka djur- och fågellivet. Sanerar vi bara på rätt sätt så kommer det här att få ett bra slut, säger hon.
Under den närmsta tiden kommer saneringen bestå av att man strör mald bark över de drabbade områdena. Sedan är tanken att barken ska suga upp oljan, för att sedan borstas av. Detta är en process som kan behövas repeteras flera gånger.
Det är miljö- och byggnadsförvaltningen i Västerviks kommun som numera ansvarar för det fortsatta arbetet på plats. Det externa företaget Skadeservice, som specialiserar sig på just saneringsarbete, har anställts för att sanera Flatvarp från den resterande oljan.
– Målet är att vi ska vara klara om fyra veckor. Om vädret ställer till det, med hårda vindar och regn, kan det ta längre tid än befarat. Just erfarenheter från oljeutsläpp är något vi på kommunen saknar, därför känns det väldigt bra att vi fått in Skadeservice, som ju är experter på detta. Under arbetets gång kommer vi troligtvis att behöva projektanställa mellan 10 och 20 personer, säger Ola Karlsson, förvaltningschef för miljö- och byggnadsförvaltningen i Västerviks kommun.
Hans Ellervik är en av alla de frivilliga som arbetat i Flatvarp under de senaste veckorna. Han berättar att det tidigare arbetet flutit på väldigt bra och hyllar nu alla som hjälp till på platsen.
– Det har varit en besvärlig och mycket varm situation. Men jag tycker att vi alla tillsammans har nått ett väldigt bra resultat, samtidigt som vi fått väldigt bra resurser och verktyg snabbt på plats. Hemvärnet gjorde en stor skillnad här, säger han.