Precis innan vi ska träffas, har han fotograferat en apollofjäril på krukan med tagetes utanför sitt hus, men tyvärr lyser den säregna fjärilen med sin frånvaro under hela intervjun sedan.
Apollofjärilen har ett kärnområde i Loftahammars skärgård och förekommer faktiskt i ett kapitel i den nya boken, "Asfalt & Skärgårdsklippor", som finns ute till försäljning lagom till midsommar. Anders har bara fått ett provexemplar än så länge, som han visar. Det är en av hans systerdöttrar, Victoria Möschl, som har målat omslaget, där just en apollofjäril har fått en framträdande plats.
Anders växte upp på gården Skärsmaren, som ligger på Stora Askö, utanför Loftahammar. Uppväxten präglades av gemenskap med släkten, som bodde nära, och ett tidigt väckt intresse för fåglar:
– Jag upptäckte boken "Fåglar i färg" av Sigfrid Durango när jag var fyra år och blev helt fascinerad.
Fåglarna blev också inkörsporten till hans författarskap.
– Det började med att jag hade i uppdrag av länsstyrelsen att inventera fågelskyddsområden. Jag skrev resultat och sammanfattningar. Sedan tyckte jag att det var kul, så jag började krydda dem med lite upplevelser, berättar Anders.
Han började medarbeta i fågeltidskrifter. Så föddes idén att ge ut en årstidskrönika. "Ett solvarv vid hemmakusten" utkom 1999 och följdes två år senare av "Skärgårdsglimtar".
Den nya boken "Asfalt & Skärgårdsklippor" består av tre fristående noveller: Isläggning, Strandfynd och Lindö. Anders beskriver dem själv som deckaranstrukna. Boken, som är utgiven på Atremi förlag i Mjölby, utspelas delvis i Tjust skärgård och delvis i Östergötland, men en del av platserna har fått fiktiva namn.
Dramatiska saker händer. Huvudpersonerna dras in i händelser, som de sedan försöker bearbeta.
– Men inget är kanske som de tror, säger Anders hemlighetsfullt.
En av personerna gör ett makabert strandfynd, som sedan plötsligt är borta, när hon ska visa det.
Den avslutande novellen, Lindö, handlar om två äldre syskon på en släktgård i skärgården. De överväger att flytta in på äldreboende till hösten och man får följa deras tankar om detta, fram till det oväntade slutet.
– Lindö speglar väldigt mycket det som jag har växt upp med. Det här är historier som jag fått med mig från min barndom. Hur otroliga de än låter, ska de vara sanna, säger Anders Birgerson.