Sture Karlsson bor i Råsdal utanför Loftahammar och har erfarenhet av cancersjukdom på nära håll i familjen. Han har reagerat på att det efter den 8 maj inte finns någon cancerenhet i Västervik längre. Den stänger då – tillfälligt är det sagt – på grund av personalbrist. Patienterna hänvisas till Kalmar.
Förändringen innebär att vissa patienter i länet kan få åka 20 mil enkel väg för att få vård. Sture Karlsson är kritisk till att Region Kalmar län inte väljer att satsa på en cancerenhet i Oskarshamn i stället, för att få en mer geografiskt rättvis lösning.
– Kalmar län är inte bara Kalmar. Varför inte lägga verksamhet i Oskarshamn, i stället för att det ska dras till Kalmar allting?
Där han bor har de hälften så kort resväg till Linköping, jämfört med att åka till Kalmar, men det har han fått veta inte är ett alternativ, eftersom regionen inte har något avtal om det.
Den som väljer att skjutsa en närstående med bil, får en ersättning om 1:25 kronor per kilometer, men då dras en egenavgift om 125 kronor per enkelresa från det beloppet.
Sture Karlsson tycker att regionen borde ordna med gemensamma sjukresor i det här läget, så att patienterna slipper utsättas för smitta i den vanliga kollektivtrafiken.
De sjuktransporter som finns för patienter från norra länsdelen innebär att det kan bli långa omvägar. Sture undrar om de styrande vet hur långa avstånd det är egentligen.
– De kan inte ha sett på en karta, eller så förstår de den inte, säger han.
Själv är han uppväxt mellan Åre och Östersund. Han tycker att Kalmar län har en del att lära av hur man har löst liknande problem i Norrland.
– När Boden och Luleå inte kunde komma överens om var de skulle lägga sjukhuset, byggde de mittemellan. Eller så får de gå över länsgränsen och göra avtal. Jämtland har tecknat avtal med Norge för patienter från Härjedalen, i stället för att de ska åka 20–25 mil till Östersund, och det sägs ha fungerat bra.
Men regionstyrelsens ordförande, Anders Henriksson (S), betonar att stängningen i Västervik är högst tillfällig.
– Vi ska ha en sådan här enhet i Västervik. Det finns inget annat på agendan.
Han tillägger att politikerna har träffat klinikledningen under tisdagen.
– De inleder nu en massiv rekryteringskampanj. Fem sjuksköterskor och en läkare är vad som behövs. Vi har gett förvaltningen i uppdrag att underlätta för patienterna, så att de kan få så bra resmöjligheter som möjligt.
I det uppdraget ingår även att titta på alternativ, som avtal med Linköping.