Repris för temadagar i Loftahammar

För fjÀrde Äret i rad satsar Loftahammars hembygdsförening pÄ aktiviteter i hembygdsgÄrden i juli. Som alltid blir det vÄfflor ocksÄ.

Museet och kvarnen hÄller öppet i samband med aktiviteterna.

Museet och kvarnen hÄller öppet i samband med aktiviteterna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2018-07-01 09:00

Det var 2015 som föreningen testade att ha speciella temadagar i hembygdsgÄrden under juli mÄnad. En gÄng i veckan var det öppet flera timmar med aktiviteter.

Försöket slog vÀl ut, sÄ det har fortsatt. Varje onsdag i juli Àr hembygdsgÄrden öppen med sitt museum och den gamla kvarnen. I museet finns massvis med gamla, lokala föremÄl.

Vid varje tillfÀlle Àr det ett speciellt tema. Första tillfÀllet, den 4 juli, Àr det fokus pÄ textilhantverk som vÀvning, tovning och knyppling. Anita Lundgren, Edsbruk, visar vÀvning med lin.

GÄngen efter det, den 11 juli, Àr temat jordbruk och fiske. DÄ kommer bland annat Göran Stenberg frÄn Stedsholmen, Loftahammar. Han ska bygga ett fisknÀt pÄ gammalt sÀtt. Koka rödfÀrg stÄr ocksÄ pÄ programmet.

Onsdagen dÀrpÄ blir det en favorit i repris: vÀxtfÀrgning.

– Det har vi haft förut och det Ă€r mĂ„nga som Ă€r intresserade av det. Det blir ocksĂ„ knyppling och kardning, berĂ€ttar Herbert Johansson, föreningens ordförande.

Sista temadagen blir den 25 juli. DÄ ska man separera grÀdde frÄn mjölk, kÀrna smör och slipa lie med handdragen slipsten.

Att hembygdsföreningen började med temadagar var för att locka fler besökare till hembygdsgÄrden. Men aktiviteter och hantverk i all Àra, vÄfflorna gör nog sitt till för att locka besökare.

– Sedan ska vi ha en liten tipsrunda varje gĂ„ng ocksĂ„, med frĂ„gor om temat och allmĂ€nna frĂ„gor, sĂ€ger Bengt Davidsson frĂ„n föreningen.

Postvagnen som gick mellan VÀstra Ed och Loftahammar för 100 Är sedan.
Postvagnen som gick mellan VÀstra Ed och Loftahammar för 100 Är sedan.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om