Vad kommer hända med biblioteket?

Om Loftahammars bibliotek öppnar igen för allmänheten, blir det sannolikt en alternativ lösning för öppethållande.

Intresseföreningen och kommunen diskuterar Loftahammars bibliotek.

Intresseföreningen och kommunen diskuterar Loftahammars bibliotek.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2019-03-06 12:00

Som vi tidigare berättat, stängde biblioteket för allmänheten strax innan jul. Under årets två första månader har skolbarnen kunnat fortsätta låna böcker och få hjälp av personal från föreningen Bibliotekets Vänner i Loftahammar, men nu är det slut med det också.

Eleverna har fortfarande tillgång till biblioteket, men det är ingen från föreningen där längre, utan de får hjälp av skolpersonalen i stället.

Maria Rudbo, kommunens kulturchef, säger att de har haft ett möte med bland andra intresseföreningen och diskuterat ett förslag till samverkan om lokalen.

Nu avvaktar kommunen, för att se vad föreningen säger om detta.

– Det är inte aktuellt att öppna en biblioteksfilial, tillägger Rudbo.

Torgny Kindh är ordförande för intresseföreningen i Loftahammar, som haft ett styrelsemöte och diskuterat frågan.

– Det var mycket tydligt att vi inte går in i några ekonomiska åtaganden eller något arbetsgivaransvar, men vi fortsätter diskussionen i positiv anda.

Om biblioteket öppnar igen för allmänheten, kommer det förmodligen att bli med kodlås på dörren, så att låntagarna kan gå dit när de vill på dagtid och låna. Lokalen ska även kunna användas för sammankomster på kvällstid.

Att ha ett datasystem för utlåningen är inte aktuellt, som det ser ut nu, utan det bygger på tillit till att folk tar personligt ansvar och sköter sig, om det ska fungera.

Föreningen ska ha ett nytt möte med kommunen framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!