Ansökan: Vill få flytta och skydda skatten

Mängder av gammal kunskap finns bevarad i den kulturhistoriska bokskatt som finns i kyrkorna. Men många av böckerna är i ganska dåligt skick.

Kyrkoherde Mikael Eriksson berättar att flera av böckerna r så gamla som från 1500 och 1600-talen.

Kyrkoherde Mikael Eriksson berättar att flera av böckerna r så gamla som från 1500 och 1600-talen.

Foto: OLOF CARLSON

Lönneberga2020-05-02 18:00

Därför vänder sig nu Aspelands Pastorat till länsstyrelsen i Kalmar med en ansökan om att både få tillstånd att skyddskonservera och transportera böckerna.

– De här böckerna har inte inventerats lika noggrant som andra föremål, säger kyrkoherde Mikael Eriksson. Men nu har stiftet skjutit till pengar för att göra en grundlig inventering. Vi får hjälp av Martin Kjellgren att gå igenom bokbestånden.

Genom åren har det samlats många böcker i pastoratets kyrkor, böcker av olika slag. Många av dem så gamla som från 1500 och 1600-talen.

– Det är många biblar, postillor men också en hel del kyrkojuridiska böcker, säger Mikael Eriksson. Kyrkan har också varit en allmän informationskanal till allmänheten. Så här finns böcker om framsteg som gjorts inom till exempel jordbruket.

Målet är att de här böckerna ska bevaras för framtiden, att de ska fortsätta att ge en bild av hur människor levde på den tiden.

– Kulturhistoria är en viktig del i vår verksamhet, säger Mikael Eriksson, det är mycket av vår historia som finns samlad i våra kyrkor och på kyrkogårdarna. I kyrkorna finns föremål som ofta är gjorda i närheten, av folk från platsen och ute på kyrkogårdarna finns stenarna som berättar om människorna.

Det är åtskilliga böcker som ska ses över runt om i stiftet. Från Aspelands pastorat är böcker från Hultsfreds kyrka, från Lönneberga, från Vena, med flera kyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!