Gott om hungriga besökare på marknaden i Lönneberga

Köerna ringlade sig långa till matförsäljarna på lördagens marknad i Lönneberga hembygdsgård. Crêpe Ohoj fick slut på smet redan vid lunchtid. "Det är lite bittert", menade Anton Alm.

Inger Borén och Sven-Olof Nestor var två av besökarna som köpte soppa av Anna Rixman i Green fikas stånd på marknaden.

Inger Borén och Sven-Olof Nestor var två av besökarna som köpte soppa av Anna Rixman i Green fikas stånd på marknaden.

Foto: Jimmy Larsson

Lönneberga2024-09-22 12:00

15 liter crêpesmet räcker inte långt när hembygdsgården invaderas av hungriga besökare. Det blev Anton Alm och Elin Israelsson i crêpesvagnen från Vibo utanför Tuna varse under lördagsförmiddagen. Redan vid 12.30-tiden serverades dagens sista pannkaka i fransk stil.

– Det är lite bittert att vara här och inte ha någonting att sälja, säger Anton Alm som var en av årets nya försäljare på Lönneberga mat och hantverk.

undefined
Anton Alm tvingades skriva "Slut på smet" på Crêpe Ohojs vagn bara några timmar efter att marknaden hade öppnat.
undefined
Elin Israelsson och Anton Alm hade inte väntat sig att efterfrågan på crêpes skulle vara så stor. "Det har gått väldigt bra."

Annars brukar han alltid ta med sig mer smet än vad som går åt, men för en gångs skull underskattade han efterfrågan på crêpes.

– En positiv grej är att jag kan gå runt på marknaden, det brukar jag inte hinna annars.

En annan av årets debutanter på marknaden var Green fika från Vimmerby. Förutom vegetarisk soppa med bröd sålde de egentillverkad glass.

– Jag tycker att det har gått bra, säger Anna Rixman som trivdes i Lönneberga hembygdsgård.

– Det är jättefint här och marknaden är väldigt fint arrangerad.

undefined
Peter Björn och Anna Rixman sålde soppa, bröd och glass i Green fikas stånd.
undefined
Inger Borén och Sven-Olof Nestor var två av besökarna som köpte soppa av Anna Rixman i Green fikas stånd på marknaden.

Samtidigt menade hon att en del besökare valde bort soppan på grund av det varma vädret – det var drygt 20 grader och sol. 

Inger Borén och Sven-Olof Nestor från Horn köpte dock varsin portion sötpotatis- och morotssoppa med röda linser.

– Vi ska ut och äta på restaurang i kväll, så det passar bra med något lättare, säger Inger Borén.

Som vanligt var det strykande åtgång på hembygdsgillets raggmunk med fläsk.

– Vi fick stå i kö i 25 minuter, men det var det värt, säger Ulf Berg från Vimmerby som menade att raggmunken är den godaste rätten på marknaden.

– Den får fem av fem i betyg.

undefined
Ulf Berg från Vimmerby, Kia Axelsson från Mörlunda och Gunnel Gustafsson från Vimmerby valde att äta raggmunk med fläsk.
undefined
En av de längsta köerna gick till Lönneberga hembygdsgilles servering av raggmunk med fläsk.

Han fick medhåll av Gunnel Gustafsson, även hon från Vimmerby.

– Varje gång jag har varit här har jag tagit raggmunk, säger hon.

Varför då?

– För att de är så goda!

Ett 80-tal utställare fanns på plats runt om i hembygdsgården. En av de nya hantverksutställarna var Nathalie Fjäll från Bellö utanför Hjältevad. Hon målar av olika platser och trycker sedan målningarna på brickor, vykort och affischer. 

undefined
Nathalie Fjäll var en av de nya hantverksutställarna. Inför marknaden målade hon en tavla med motiv från Lönneberga och Silverdalen.

Dagen till ära visade hon upp en tavla med motiv från Lönneberga och Silverdalen.

– Jag tycker att det är kul att måla något som folk här känner till, säger Nathalie Fjäll som gjorde tavlan efter att ha fått frågan om att vara med på marknaden.

Hon varvar måleriet med ett deltidsjobb som bildlärare på Furulundsskolan i Mariannelund.

– Jag har målat ungefär 60 olika tavlor och siktar på att göra 100, säger hon och berättar att de orter som ska avbildas härnäst är Pelarne och Vimmerby.

undefined
Nathalie Fjäll gör bland annat brickor av sina målningar.
undefined
Nathalie Fjäll har förevigat en rad kända byggnader i både Lönneberga och Silverdalen.
undefined
Det var minst sagt gott om besökare i hembygdsgården under mat- och hantverksmarknaden.
undefined
Besökarna i hembygdsgården kunde välja mellan allt från kolbullar till fisk, hamburgare och potatisvåfflor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!