Bekymrad över vildsvinens framfart

Vid den här tiden på året är vildsvinen extra desperata i sin jakt på föda. En som drabbats och fått rejäla skador av bökande vildsvin är Britt Nilsson.

Britt Nilsson vid en av åkrarna på gården Blomstermåla där vildsvinen har ställt till det rejält senaste veckan.

Britt Nilsson vid en av åkrarna på gården Blomstermåla där vildsvinen har ställt till det rejält senaste veckan.

Foto: Magnus Strömsten

Lönneberga2019-11-26 21:00

Britt Nilsson och sambon Bo Hedlund bor på gården Blomstermåla utanför Lönneberga. På senare tid har de fått stora problem med vildsvin som bökar och ställer till med stor skada.

– Vi har inte upplev några större problem tidigare, men på senare tid har de ställt till med stor förödelse både på åkrarna kring huset och i skogen i närheten. Vi har haft kontakt med grannar i trakten som vittnar om samma problem, säger Britt Nilsson.

Hur stora skador har det blivit?

– På åkermarken som vi arrenderar ut till en bonde som tar vall ser det ut som åkern har plöjts upp. Inom loppet av bara en vecka har ett 20-tal vildsvin härjat om nätterna, säger Britt Nilsson.

Har ni gjort något för att hindra vildsvinens framfart?

– Vi har fått hjälp av en jägare som lyckats skjuta två vildsvin och förhoppningsvis skrämt iväg de andra för stunden, säger Bo Hedlund.

Niklas Norberg är ordförande för Svenska Jägareförbundets avdelning i Vimmerby och bekräftar att flera har samma bekymmer i trakten.

Varför söker sig vildsvinen till åkrar?

– De är på jakt efter föda i form av kvickrot och maskar som det finns det gott om på områden där det odlas vall. Den här tiden på året och även på våren är det vanligt med den här typen av problem, säger Niklas Norberg.

Hur kan man få bukt med problemen?

– Det är hårt jakttryck på området som gäller. Gärna med hund. Då kan man stöta iväg dem, säger Niklas Norberg.

På de värst drabbade områdena ser det nästan ut som att åkern blivit plöjd.
På de värst drabbade områdena ser det nästan ut som att åkern blivit plöjd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!