Den mest tidskrävande renoveringen är i mål

Första advent är en stor dag inom Kyrkan. Och i Lönneberga blir det ytterligare en anledning att fira, när den nyrenoverade kyrkan återinvigs av biskop Martin Modéus.

Efter en omfattande renovering är det dags att återinviga Lönneberga kyrka. På bilden Marcus Samuelson, Henrik Petersson, Jörgen Petersson, Elin Dahlström och Jimmy Elfving.

Efter en omfattande renovering är det dags att återinviga Lönneberga kyrka. På bilden Marcus Samuelson, Henrik Petersson, Jörgen Petersson, Elin Dahlström och Jimmy Elfving.

Foto: Charlotte Madestam

Lönneberga2019-11-28 12:00

Det har gått nästan ett år sedan man påbörjade det största, mest tidskrävande och kostsamma renoveringsprojekt som fått klartecken inom församlingarna i Aspelands pastorat.

– Det började med att vi skulle åtgärda fuktproblem i golvet, säger kyrkoherde Mikael Eriksson, men det visade sig bli mycket mer omfattande än så.

– Golvet hade lagats i tre olika omgångar och såg ut som ett lapptäcke, tillägger Jörgen Petersson, fastighetsansvarig. Det var välbehövligt att byta allt. Nu ligger ett furugolv i hela kyrkan, så det är väldigt ljust och fint.

Men det stannade inte där, dessutom har hela kyrkan målats invändigt.

– Det var inte planerat från början, men när alla lösa inventarier som sköldar, tavlor och lampetter plockades ner såg man hur skamfilat det var och det fanns sprickor i taket. Så det togs ett snabbt beslut i stiftet att måla samtidigt, när vi ändå höll på. Det är vi tacksamma för, säger Jörgen Petersson, som med hjälp av bilderna i kameran ser till att allt verkligen hamnar på rätt plats igen.

Kyrkan har också fått ny el, synliga värmerör har lagts ner i grunden och till det kommer en helt ny ljudanläggning sedan åskan slog sönder både den och klockringningen i höstas. 

Man har byggt nya fräscha toaletter och ett pentry, samtidigt som några av de bakersta bänkraderna tagits bort för att ge plats åt en cafédel. 

–  Men möblerna hinner vi inte få hem till invigningen, säger Mikael Eriksson.

I övrigt ska allt vara klart. Till och med pianot är nystämt.

– Arbetet har gått som planerat, vi har egentligen inte stött på några problem alls, säger totalentreprenören Marcus Samuelsson. Det här är mitt största jobb som ägare av företaget, så det har varit jätteroligt att vara med genom hela processen, från det att vi bar ut stockarna till det gamla klocktornet som utgjorde bjälklager i kyrkan till att skruva dit handtagen på köksluckorna i pentryt.

Arbetet har tagit nästan ett år att genomföra. Under tiden har församlingshemmet varit den fasta punkten i verksamheten. Men nu, när det nya kyrkoåret börjar första advent, är det dags att flytta tillbaka till kyrkan. Det blir dubbla anledningar att fira.

Biskop Martin Modéus återinviger kyrkan på söndag. Då håller han också en mässa. Medverkar gör även kyrkokörerna i Lönneberga, Vena och Hultsfred, barngrupper och solister.

Det förbereds för invigningsmässa in i det sista. Pianot stäms av Fredrik Thorstensson.
Det förbereds för invigningsmässa in i det sista. Pianot stäms av Fredrik Thorstensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!