Så var Lönnebergaveckan 2024: "Väldigt nöjd"

Lönnebergaveckan är över för den här gången. "Som helhet en lyckad vecka med bra uppslutning", säger Gunborg Nilsson, en av arrangörerna, när Vimmerby Tidning ber henne summera den.

Auktionen i hembygdsparken var troligtvis den aktivitet som lockade flest turister under Lönnebergaveckan.

Auktionen i hembygdsparken var troligtvis den aktivitet som lockade flest turister under Lönnebergaveckan.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Lönneberga2024-07-29 15:00

Underhållning i kyrkan fem dagar i sträck, företagsbesök och naturvandring. Det är bara ett axplock av de aktiviteter som bjöds på när evenemangsveckan i Lönnebergabygden anordnades för 37:e gången, genom ett samarbete mellan föreningar och företag på orten. Gunborg Nilsson, en av arrangörerna, har varit med sedan start och hon ser det hela som något som ger mer energi än vad det tar. Åtminstone när allt flyter på som det ska.

– Det har bara varit roligt i år, säger hon.

undefined
Gunborg Nilsson har varit med och dragit i trådarna inför Lönnebergaveckan och är väldigt nöjd med hur resultatet blev.

Nilsson beskriver årets vecka som en av de bästa genom årens lopp, med god uppslutning vid de flesta aktiviteterna. Som exempel kom ett sextiotal personer till den tipspromenad som hon stod för under fredagen. Runt femtio personer dök upp på företagsbesöket hos Lönneberga mekaniska verkstad (LMV) och ett trettiotal hängde med ut för att kolla på vattenkällor.

Mellan tummen och pekfingret tror Gunborg Nilsson att de som deltog var två tredjedelar folk från trakterna, och en tredjedel turister. Den gissningen gäller alla aktiviteter förutom auktionen i hembygdsparken där andelen turister förmodligen var större än så. Många av dem tycks hitta till aktiviteterna av en slump när de har vägarna förbi.

Blev auktionen det stora dragplåstret som du hade förutspått?

– Jag var inte där själv, men av det jag har hört och sett var det nog det som lockade mest folk. När det kommer till de andra grejerna kör vi lite mer "familjärt" och satsar inte så stort. Eftersom det är så många aktiviteter orkar man inte med att göra allt jättestort.

undefined
Gottfrid och Vera Eckerstig Ströberg, Amanda Ströberg och Lotta Eckerstig var några av besökarna på auktionen i Lönneberga Hembygdspark.

En aktivitet som lockade lite mindre än väntat var söndagens traktorutflykt. Vad det beror på går enligt Nilsson bara att spekulera i.

– Vissa aktiviteter har sin topp några år och sen så dalar intresset. Det hade väl lite konkurrens av annat kanske, säger hon.

Lönnebergaveckan sammanföll i år med två stora evenemang i närområdet – både Bullerby Cup i Vimmerby och O-ringen med Rosenfors som ett av sina tävlingsområden.

– Det kan nog ha varit folk som kom hit från O-ringen. Om något konkurrerade var det kanske snarare Bullerby Cup där i slutet av veckan, det brukar ju vara ganska intensivt. Men det var nog inte någon nämnvärd konkurrens egentligen utan det har funkat bra för oss. Jag är väldigt nöjd med veckan, avslutar Gunborg Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!