Företag hårt drabbat av covid-19: Halva styrkan borta

Lönneberga Mekaniska Verkstads AB har drabbats hårt av covid-19 bland personalen. Nu jobbar man intensivt med att komma ifatt i produktionen sedan halva styrkan tvingats vara hemma samtidigt.

Lönneberga Mekaniska Verkstads AB hade totalt 14 av 25 anställda hemma under en och samma vecka, sedan sju testats positiva med covid-19 och lika många var hemma och väntade på provsvar.

Lönneberga Mekaniska Verkstads AB hade totalt 14 av 25 anställda hemma under en och samma vecka, sedan sju testats positiva med covid-19 och lika många var hemma och väntade på provsvar.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Lönneberga2021-04-09 06:06

Totalt har sju anställda bekräftats smittade med covid-19. Utöver det var lika många hemma och väntade på provsvar.

– Sammanlagt var 14 personer av våra 25 anställda hemma under en och samma vecka, säger platschef Ulf Persson. Klart det slår hårt, det blir ett stort avbräck när en så betydande del av personalstyrkan är hemma samtidigt. 

Hur har det påverkat produktionen?

– Vi ligger efter, det kommer ta ett antal veckor att köra ifatt, så vi har tvingats skjuta på leveranser. Men vi har tagit till lite övertid och en del av våra kunder har ju också drabbats, så de har förståelse. I alla fall ett tag. 

Ulf Persson understryker att man var tidiga, redan i februari förra året infördes delade raster, gott om handsprit placerades ut och det hölls förmaningstal om att hålla avstånd. 

– Vi var förskonade länge, men så spred det sig som en löpeld bland de anställda. Det värsta är inkubationstiden, att det tar så lång tid innan man märker att någon smittats. 

undefined
"Det är tufft att komma ifatt i produktionen, det lär ta ytterligare ett antal veckor", säger platschef Ulf Persson.

Har ni vidtagit ytterligare åtgärder nu?

– Ja, vi har infört extra krav på munskydd, inte när man står vid sin egen arbetsplats, men så fort man rör sig i lokalen ska munskydd på. Vi tar heller inte emot mer än absolut nödvändiga besök.

Nu är alla anställda tillbaka i jobb, tacksamt blev ingen allvarligt sjuk.

Företaget har även gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, som stängt ärendet sedan åtgärder vidtagits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!