Aspelandsdräkten, Värendsdräkten, Sevededräkten och Tjustdräkten är bara några av alla hembygdsdräkter som finns att beskåda på en hantverksutställning i Lönneberga församlingshem under veckan.
– Min mamma har sytt Aspelandsdräkten, säger Gunilla Aronsson och visar upp en av de färggranna dräkterna.
Hon berättar att man vävde, sydde och broderade för att skapa hembygdsdräkterna, som ofta bärs vid högtidliga tillfällen.
– Jag har haft den på många bröllop och barndop.
Förr i tiden fanns visserligen ingen enhetlig klädsel för socknar eller härader i Kalmar. De kläder som finns kvar på museer, hembygdsgårdar och i privata hem är därför väldigt olika och speglar modet i den tid de syddes, enligt Kalmar läns hemslöjdsförening.
1900-talets hembygdsrörelse har lagt mycket tid och kraft på att rekonstruera eller komponera klädedräkter till de olika bygderna, vilket i Kalmar län oftast innebär häraderna.
Dräkterna som visas på utställningen i församlingshemmet har samlats ihop av deltagarna i Lönneberga vävstuga. Förutom de lokala dräkterna går det bland annat att se Älvdalsdräkten och Sverigedräkten.
Två av besökarna på utställningen var Maud Lönwe och Håkan Olsson som har fritidshus i Rakenäs.
– Dräkterna är enastående. Vilket fantastiskt arbete, säger Maud Lönwe som kände igen Tjustdräkten som hennes mamma brukade bära.
– Det är roligt att sådant hantverk kan leva kvar, säger Håkan Olsson.