Lokala scouter finns i tyfonens närhet

Lönnebergascouterna William och Julian Ipsonius befinner sig i Sydkorea där den stora tyfonen väntas dra in på torsdag. På hemmaplan hoppas mamma Birgitta att sönerna är i säkra händer.

William Ipsonius befinner sig i Sydkorea där det stora världslägret för scouter har avbrutits.

William Ipsonius befinner sig i Sydkorea där det stora världslägret för scouter har avbrutits.

Foto: Privat

Lönneberga2023-08-07 12:09

Det var på måndagsmorgonen som det meddelades att det världsomfattande scoutlägret World Scout Jamboree 2023 i Sydkorea har avbrutits av säkerhetsskäl. Anledningen är att den kraftiga tyfonen Khanun väntas drabba området kring det läger där exempelvis 2500 svenska scouter befinner sig under torsdagen den 10 augusti.

Bröderna William och Julius Ipsonius, 16 respektive 14 år gamla, från Lönneberga-Silverdalens NSF-scoutkår, är två av de svenska scouterna som befinner sig i Sydkorea.

undefined
William Ipsonius befinner sig i Sydkorea där det stora världslägret för scouter har avbrutits.

– Jag har precis, i egenskap av vårdnadshavare, fått information om att lägret ska avbrytas, säger pojkarnas mamma, Birgitta Ipsonius, som följer med i turerna kring sönernas förehavanden.

undefined
14-årige Julian Ipsonius är en av 2500 svenska scouter som befinner sig på det stora scoutlägret i Sydkorea.

Hur känner man sig som förälder i ett sådant här läge?

– Jag utgår från att de blir väl omhändertagna där nere, fortsätter Birgitta som är ordförande för Lönneberga-Silverdalens NSF-Scoutkår.

Uppgifter från den svenska scoutledningen för världslägret berättar att många av de svenska scouterna kommer att vara kvar i Sydkorea även efter att lägret har avbrutits. Planen är att resa runt och uppleva andra delar av Sydkorea.

– Jag tycker det är bättre att de blir kvar där nere, då är de ju som sagt i trygga händer. Det är bättre än att de ska skynda sig hem så snabbt som möjligt. Dessutom verkar det inte som att det värsta av tyfonen ska dra fram just där de befinner sig, fortsätter Birgitta Ipsonius som har varit i kontakt med sönerna under måndagen.

– Julian skriver att det är "mörkt, myggigt och kul" medan William skriver "Ingen tyfon här än ju, så det är helt lugnt"

Förutom bröderna Ipsonius har även Hultsfreds scoutkår två medlemmar på plats i Sydkorea. Det är bekräftat av Martin Ankarman som är ordförande för Hultsfreds scoutkår.

– Det stämmer att vi har en scout och en funktionär på plats i Sydkorea. När man åker på ett sådant här läger gör man det med svenska scoutförbundet. Därmed ligger inte de här personerna under den lokala föreningens ansvar under lägret, säger Martin Ankarman i en kommentar kring det avbrutna lägret.

Ellakarin Mäki är pressansvarig inom svenska scoutförbundet. När Vimmerby Tidning når henne  berättar hon att den svenska ledningen på plats i Sydkorea just nu arbetar med att packa ihop den svenska lägerutrustningen på området.

– De packar ihop och inväntar mer information om exakt när och hur de ska lämna lägret, säger Ellakarin Mäki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!