Lönneberga – en besvikelse för turister?

Namnet Lönneberga finns belagt i skrift sedan 1340-talet och gjordes världskänt av Astrid Lindgren. För fyra år sedan hittade Birgitte Stemkowitz från Frankfurt i Tyskland sitt drömhus där. "Inte på grund av Emil", skrattar hon.

Birgitte Stemkowitz i sitt svenska kök

Birgitte Stemkowitz i sitt svenska kök

Foto: Brita Freudenthal

Lönneberga2018-12-23 11:00

Nej, det var inte på grund av de välkända barnböckerna om orten som gjorde att Brigitte Stemkowitz flyttade till Lönneberga från Tyskland.

– Jag blundade och satte fingret mot Sverige på kartan. Där skulle jag bo. Fast jag kände ju igen namnet från böcker och filmer, tillägger Birgitte Stemkowitz.

Vintermörkret har sänkt sig över Lönneberga. I Birgittes kök är det varmt och skönt, utanför fönstret ligger ett tunt snötäcke. Det är just det där svenska, mysiga, med plats för armbågarna som lockade henne hit.

– Jag trivs. Väldigt bra. Här är så fint. Det är bara så synd att orten inte kan ta vara på det den är känd för.

Birgitte har inrett ett gästboende på övervåningen i sitt hus mitt i Lönneberga. Mitt emot tomma och stängda Lönnebergaboa. Det har inte varit några problem att få gäster. Hela sommaren kommer tyskar, danskar, holländare till byn. Hon ser med bestörtning turisternas besvikelse när de inser, att här i Lönneberga, som de har läst så mycket om, finns ingenting. Ingenstans att få en kopp kaffe, låta ungarna springa och leka, ingenstans att handla souvenirer. Inget som påminner om Emil. Utom skogen, gärdesgårdarna, vägen och övergivna hus i olika grader av förfall.

Åke Nilsson,ordförande i miljö- och byggnadsnämnden på kommunen, tycker också att tomma hus är tråkiga att se på.

– Det är inte mycket kommunen kan göra åt dem. De åtgärder vi kan vidta har ingen juridisk tyngd, vi kan inte tvångsinlösa eller gå fram med hårdhandskarna för en ändring.

Birgitte och hennes familj har funnit sig väl tillrätta på sin nya hemort. De känner för sitt samhälle och vill hjälpa till där det behövs. Hon har massor med idéer.

– En bistro, utbrister hon. Lite god och enkel mat, fika, ett rum att övernatta i. Hantverksförsäljning. Lekplats för barnen. Enkelt men tilltalande. Nog måste det finnas någon som är beredd att investera i något liknande. Hus finns ju. Fina gamla hus, som stått obebodda i åratal borde kunna köpas för ett bra pris, menar Birgitte Stemkowitz.

Nu ser hon fram emot vad en ortsvandring i kommunens regi kan ge bygden i form av nytänkande och inspiration. Namnet Lönneberga är en unik fördel som går att ta tillvara på, enligt Birgitte.

Svensk idyll lockar turister
Svensk idyll lockar turister
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!