Misstänkt kopparstöld trolig orsak bakom skogsbrand

Polisen har hittat rester efter det man tror har orsakat skogsbranden, väster om Lönneberga, i fredags. En anmälan har upprättats.

Skogsbranden väster om Lönneberga tros ha orsakat av att okända gärningspersoner har eldat kopparkablar i terrängen.

Skogsbranden väster om Lönneberga tros ha orsakat av att okända gärningspersoner har eldat kopparkablar i terrängen.

Foto: Olof Carlsson

Lönneberga2021-06-21 14:20

– Vi har upprättat en anmälan grov allmänfarlig vårdslöshet. Vi har hittat rester efter att några okända gärningspersoner har eldat kopparkabel i terrängen, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Varför man eldar kopparkablar är för att få bort plasten och komma åt koppar, som är ett stöldbegärligt ämne, enligt Loeffel. 

I nuläget har man ingen misstänkt för brottet. 

Det är oklart varifrån kopparkabeln har stulits.

– Kablarna kan komma från ett inbrott på Kejsarkullens återvinningscentral, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn, men det vet vi inte säkert. Men det kan stämma i tid. Inbrottet skedde natten mellan torsdag och fredag i förra veckan, och vi vet att tjuvarna rotade runt i skrotcontainern. 

I veckan skedde också en kopparstöld på Långemåla kyrka, där det stals stuprör och annat.

Robert Loeffel bekräftar också att en dikeskörd bil hittades under fredagen, alldeles i närheten av brandplatsen.

– Det är dock svårt att säga om den har med branden att göra, men vi kommer att ta med det i den fortsatta utredningen, säger han. Det kan ju ge några uppslag.

Larmet om branden inkom vid 11-tiden i fredags efter att den upptäckts av flyg. Räddningstjänstpersonal från flera stationer var på plats och fick dessutom hjälp av helikopter som vattenbombade, för att få kontroll på branden. Tidig fredagskväll hade man branden under kontroll, men släckningsarbetet fortsatte även under lördagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!