Illegal tobaksfabrik i Lönneberga - två män häktade

Två män greps när tullen slog till mot en illegal tobaksfabrik i Lönneberga. På torsdagen häktades de båda, på sannolika skäl misstänkta för grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara.

Två män greps på bar gärning i en illegal tobaksfabrik i en villa i Lönneberga. Båda häktades på torsdagsförmiddagen, på sannolika skäl  misstänkta för grov befattning med puktskattepliktiga varor.

Två män greps på bar gärning i en illegal tobaksfabrik i en villa i Lönneberga. Båda häktades på torsdagsförmiddagen, på sannolika skäl misstänkta för grov befattning med puktskattepliktiga varor.

Foto: Anders Wiklund/TT

Lönneberga2021-12-23 13:20

– Gränsen för vad som är grovt brott går vid 247 kilo tobak, säger kammaråklagare Kjell Jannesson, men de misstänks ha hanterat flera gånger den mängden. Exakt hur mycket vill jag dock inte säga nu. Men det är betydligt mycket mera.

Det betyder också att männen misstänks för att ha undanhållit stora belopp i tobaksskatt. Det handlar om miljonbelopp, tror Kjell Jannesson. 

– 247 kilo motsvarar en tobaksskatt på 460 000 kronor, säger han, och det här är mångdubbelt mer.

Det var i måndags som tullen slog till mot den aktuella villan i Lönneberga, och tillverkningen av illegal tobak för vattenpipor avslöjades. De båda männen fanns då i villan, och togs på bar gärning.

– De hade konverterat den här villan till en illegal tobaksfabrik, säger Kjell Jannesson.

Han förklarar tillverkningsprocessen i korta drag. Med råtobak som grund, tillsätts sedan smakämnen och socker, glycerol eller glycerin.

Kjell Jannesson utesluter inte att ytterligare personer kan vara inblandade i den här härvan. Tillverkningen har ju varit i närmast industriell skala. Tobaken ska packas och distribueras.

– Det finns säkert mindre nogräknade butiker som kan tänka sig att sälja den här illegalt tillverkade varan, säger Jannesson.

En av de häktade männen, som är i 30-årsåldern är hemmahörande i Helsingborg, den andre har adress i Arboga och är i 40-årsåldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om