Flera nyheter på populära marknaden i Lönneberga

Kan crêpes från Tuna eller vegetarisk soppa från Vimmerby ge den populära raggmunken en match? Svaret får vi på mat- och hantverksmarknaden i Lönneberga i helgen.

Den årliga mat- och hantverksmarknaden brukar locka tusentals besökare till Lönneberga hembygdsgård.

Den årliga mat- och hantverksmarknaden brukar locka tusentals besökare till Lönneberga hembygdsgård.

Foto: Jimmy Larsson

Lönneberga2024-09-16 18:45

Ett 80-tal utställare väntas till Lönneberga mat och hantverk, som arrangeras lördagen den 21 september. Det är 15:e gången som marknaden hålls i Lönneberga hembygdsgård.

Några nya matförsäljare är Crêpe Ohoj från Tuna som serverar crêpes, Green fika från Vimmerby som serverar vegetarisk soppa och bröd samt Björka gård från Aneby som säljer björksavsglögg, gammaldags enbärsdricka och ginger ale.

undefined
Crêpe Ohoj från Tuna är en av de nya matförsäljarna på Lönneberga mat och hantverk.
undefined
"Ragger" är ett säkert kort på marknaden i Lönneberga. Förra året tillagades 1 100 raggmunk med fläsk.

Föredrar man raggmunk med fläsk serveras det som vanligt av Lönneberga hembygdsgille. Förra året tillagades 1 100 "ragger", enligt hembygdsgillet.

På matfronten finns även kolbullar, potatisvåfflor, hamburgare, laxtallrik, friterade vårrullar, surdegsbröd, ost, sylt och mycket annat.

En av årets nya hantverksutställare är Nathalie Fjäll från Hjältevad som målar av lokala platser och trycker motiven på brickor och vykort. Bland nykomlingarna finns även Evelina Fooladi från Vimmerby som skapar textilt återbruk och Johanna Löfberg från Kristdala som gör keramik. En av stammisarna är Agneta Granevik från Hultsfred som sysslar med silversmide.

undefined
Till vänster: Ett av Evelina Fooladis alster. Till höger: Nathalie Fjäll från Hjältevad som målar av lokala platser.

Årets program innehåller en rad aktiviteter för barn. De yngre besökarna kan bland annat göra egna små "hotell" för vildbin, rita ansiktsmasker, hoppa i hö, gå på styltor eller leta gamla prylar och få en överraskning.

Årets gästkonstnär är Lina Anemyr från Hultsfred som ställer ut blyertskonst på logen. För musikunderhållningen står durspelarna Fyrklövern och hemvändaren Urban Gunnarh på fiol. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!