Snart inleds klassiska Lönnebergaveckan – för 37:e gången

Auktionen på Hembygdsgården väntas, som vanligt, bli den stora publikdragaren under Lönnebergaveckan som inleds på söndag. För det här året finns också vissa nya inslag i programmet. "Det här blir liksom som en hemvändarvecka", säger Gunborg Nilsson.

Gunborg Nilsson ihop med en Emil i Lönneberga-staty. Hon är en av dem som är med och drar i trådarna för Lönnebergaveckan, och hon har varit med sedan start.

Gunborg Nilsson ihop med en Emil i Lönneberga-staty. Hon är en av dem som är med och drar i trådarna för Lönnebergaveckan, och hon har varit med sedan start.

Foto: Ebba Lagergren

Lönneberga2024-07-18 05:00

Varje år anordnas den numera traditionella Lönnebergaveckan mitt i sommaren och evenemangsveckan som inleds på söndag blir den 37:e i ordningen. Gunborg Nilsson, som är med och arrangerar Lönnebergaveckan, har varit med från början. 

– Vi kör ju i princip samma grundkoncept varje år men försöker variera innehållet lite. Det som är nytt i år är att Lönneberga Matverksta, som är ett nytt företag här, deltar. De är väldigt aktiva och vill gärna vara med, så de kör på torsdagen och har också en veteranbilsträff på måndagen, säger Gunborg Nilsson till Vimmerby Tidning. 

Årets naturvandringar går till gamla källor, som det finns sägner och berättelser kring, och temat för utställningen i församlingshemmet är ljusstakar. Varje år försöker man också ordna ett studiebesök och två år i rad har man varit på gamla pappersfabriken. Den här gången blir det på företaget Lönneberga mekaniska verkstad.

– Många har kanske jobbat där tidigare och undrar hur det ser ut nu, man går ju inte in på ett sådant ställe i vanliga fall om man inte har någon anknytning dit. Jag tror att det kommer att bli uppskattat, säger Gunborg Nilsson. 

undefined
Auktion med Lasse Oskarsson i Lönneberga hembygdsgård. bilden är tagen under Lönnebergaveckan 2022.

Föreningar och företag på orten samarbetar för att få ihop veckan och förutom allt det här kommer ortsbor och tillresta också att bjudas på musikunderhållning och allsång med bland andra Per Solberg och Per Backstad på onsdagen och Alice Hartvig på fredagen. Det som vanligen lockar flest turister, menar Gunborg Nilsson, är auktionen på Hembygdsgården som i år hålls på tisdagen.

– Är det vackert väder brukar det komma mycket folk. Det har nog i regel varit nästan för varmt och inte så mycket regn den här veckan, men vi får se hur det blir i år, säger hon.

Alla är välkomna, såväl turister som ortsbor, och tillsammans med resten av arrangörerna hoppas Gunborg på god uppslutning.

– Det här blir liksom som en hemvändarvecka där utflyttade kan komma hem. I år vet jag till och med att det är en kvinna som bor i USA som ska komma tillbaka till Silverdalen. Hon har lagt sin vistelse här vecka 30 på grund av Lönnebergaveckan. Jag som mest brukar servera kaffe i kyrkan märker också att det är många som kommer tillbaka hit och vill prata, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!