Tyskt par lämnade storstaden för lugnet i Lönneberga

Livet i Lönneberga är betydligt lugnare än vad Josef Neumaier och Andreas Mohr är vana vid från Tyskland.
Livet i Lönneberga är betydligt lugnare än vad Josef Neumaier och Andreas Mohr är vana vid från Tyskland.

Josef Neumaier och Andreas Mohr har lämnat det hektiska storstadslivet i Tyskland för en betydligt stillsammare tillvaro i Lönneberga. "Vi vill bli svenska medborgare."

Lönneberga 11 februari 2024 12:00

Nyligen gick flyttlasset från Düsseldorf för det tyska paret, som har lämnat den mest tätbefolkade delen av Tyskland för att bosätta sig i en kommun med runt 14 000 invånare. Närmare bestämt i Lönneberga, vars befolkning uppgår till drygt 130 personer. Varför då?

– Vi blev kära i huset, området och grannarna, säger Josef Neumaier och bjuder på hembakad äppelkaka när Vimmerby Tidning hälsar på i parets villa.

– Vimmerbyområdet är tyst och stilla. Det är inte som Stockholm eller Düsseldorf. Människorna är vänliga, öppna och välutbildade. Vi kände oss hemma här, fortsätter han.

undefined
Det tyska paret har valt att lämna Tyskland för att bygga sig en ny framtid i Sverige.

Josef Neumaier har en lång karriär bakom sig inom flygbranschen. Han har jobbat som purser i första klass och business class på flygbolagen LTU och Air Berlin i 25 år, vilket innebär att han var högsta befäl för passagerarservicen.

Andreas Mohr har varit i ledningen för stora investerargrupper inom medicin. Hans titel var PMI-chef. Efter köp av praktiker och kliniker ansvarade han för att integrera moderbolagets strukturer och utbilda de anställda i de nya systemen.

Nu ser de fram emot ett lugnare liv i Lönneberga.

Saknar ni inte storstadslivet?

– Vi växte båda upp i små byar, så vi känner till livet på landsbygden.

undefined
Livet i Lönneberga är betydligt lugnare än vad Josef Neumaier och Andreas Mohr är vana vid från Tyskland.

De upplever att människor på landsbygden i Sverige är glada, tillfreds med tillvaron och förtroendeingivande.

– Folk gör vad de säger att de ska göra. Det gör livet enklare.

Tanken är att de ska bli svenska medborgare framöver. Att lära sig svenska, vilket de ser som viktigt för att kunna etablera sig i Sverige, är en utmaning.

– Först kunde jag inte höra melodin i språket, säger Andreas Mohr som tränar på svenskan genom att prata med grannarna.

De använder sig också av olika mobilappar, tittar på SVT och lyssnar på svensk musik. Favoritartisten är Miss Li.

undefined
Josef och Andreas är båda intresserade av matlagning och bakning.

Framöver planerar de att skaffa sig någon form av sysselsättning i Sverige. De funderar bland annat på att ge sig in i turismbranschen och satsa på uthyrning av semesterbostäder.

– Vi tror att det här området har mycket potential. Det finns väldigt fina hus och vackra sjöar, säger Josef Neumaier som tror att många skulle uppskatta naturen och tystnaden i Lönnebergatrakten.

– I Tyskland kan man inte se några stjärnor, eftersom det är för mycket ljus från städerna. Här kan man se både stjärnor och djur och luften är ren, säger Andreas Mohr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa