Utökning av bergtäkt oroar flera grannar

Mariannelunds Express vill utöka berg- och moräntäkten i Silverdalen. Upp till fyra miljoner ton ska brytas, enligt bolagets tillståndsansökan.

Mariannelunds Express köpte bergtäkten i Lönneberga för några år sedan.

Mariannelunds Express köpte bergtäkten i Lönneberga för några år sedan.

Foto: Jimmy Larsson

Lönneberga2023-02-06 05:00

Enligt det nuvarande tillståndet får drygt en halv miljon ton berg och en halv miljon ton morän brytas fram till våren 2026.

"Den i tillståndet medgivna berg- och moränvolymen börjar tryta och efterfrågan är fortsatt god, snarast ökande", skriver Mariannelunds Express i en tillståndsansökan till länsstyrelsen.

Bolaget söker tillstånd att bryta fyra miljoner ton berg och morän under en 25-årsperiod. Tanken är att det maximala årliga uttaget ska vara 250 000 ton.

undefined
Mariannelunds Express köpte bergtäkten i Lönneberga för några år sedan.

Flera fastighetsägare i trakten har synpunkter på utökningen av berg- och moräntäkten.

– Jag bor inte nära täkten, men jag har mina skogsmarker där ute, säger en fastighetsägare som vill vara anonym till Vimmerby Tidning.

Han menar att det redan i dag förekommer mycket störande ljud från täktverksamheten.

– Det är inte fridfullt att gå i skogen och plocka svamp längre, säger fastighetsägaren som har reagerat på att bolaget vill utöka arbetstiderna.

– Jag är positivt inställd till att vi ska ha mer företagsverksamhet i kommunen, men kanske inte att man ska köra sent på kvällarna, och inte på lördagar och söndagar.

undefined
Flera grannar har synpunkter på arbetstider och säkerhet vid bergtäkten.

Enligt tillståndsansökan kommer arbetstid för verksamheten att vara helgfria vardagar klockan 06–22, med tyngdpunkt klockan 07–17.

"De mest bulleralstrande momenten (borrning, sprängning och skuthantering) kommer endast att pågå mellan kl. 07-17 på helgfri vardag. Arbetsmomenten krossning och sortering kan komma att förekomma även kl. 06-18 helgdagar", skriver Mariannelunds Express och fortsätter:

"Utlastning till marknaden kommer att kunna ske kl. 06-22 på helgfri vardag samt vid undantag på andra tider om akuta behov uppstår (brådskande vägunderhåll, halkbekämpning, olyckor etc)."

Ytterligare en fastighetsägare motsätter sig de nya arbetstiderna. Det framgår av synpunkter som skickats in under ett samråd.

"Man vill inte sitta ute en vår/sommar kväll eller helg och lyssna på det arbete som görs. Vi vill inte att det ska finnas möjlighet att jobba till längre än klockan 18.00 vardagar och inget på helgerna. Eventuellt någon helg i månaden", skriver fastighetsägaren.

Andra fastighetsägare har synpunkter på säkerheten.

"För att förhindra olyckor borde täkten, både den nya och den gamla, omgärdas med stabilt staket", skriver en av dem.

Vimmerby Tidning har sökt Mariannelunds Express för en kommentar, men de har inte återkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!