Löntagarnas trygghet måste komma först

Svar på debattartikeln "Det handlar om liv och död" den 28 mars.

Debatt2020-04-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna anser att fackförbunden enbart ska fokusera på att företräda medlemmarnas intressen. Så ser det inte ut idag. De regionala skyddsombuden utses och anställs idag av fackförbunden. De har i uppdrag att aktivera det lokala arbetsmiljöarbetet, men finansieringen av den regionala skyddsombudsverksamheten sker till stor del av skattemedel.

Ekonomistyrningsverket har konstaterat att verksamheten med de regionala skyddsombuden saknar mål och att det finns ett behov av att tydliggöra alla inblandade aktörers ansvar och befogenheter. Riksrevisionen har också påtalat bristerna i styrning och uppföljning av verksamheten med regionala skyddsombud och menar att användningen av dessa statliga medel bör genomlysas.

Fackförbundens nära band till Socialdemokraterna har politiserat fackföreningsrörelsen till en sådan nivå att fackförbunden inte längre fokuserar på att försvara och framföra medlemmarnas intressen. Fackförbunden driver istället Socialdemokraternas frågor och politiska agenda till den grad att den som har en annan politisk uppfattning aktivt hindras av facket från att erhålla förtroendeposter.

Under LO-kongressen 2016 togs ett beslut om att man ska ha facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. I praktiken innebär det att de med en annan politisk uppfattning inte kan erhålla fackliga förtroendeposter trots kunskap, engagemang och medarbetarnas förtroende. Det finns flera fackligt aktiva personer som skiljts från sina uppdrag på grund av detta.

Sverigedemokraterna vill se ett annat system för att främja och stötta arbetsmiljöarbetet. Vi vill se oberoende arbetsmiljörådgivare, helt fristående från arbetstagarorganisationerna och istället underställda Arbetsmiljöverket. Detta skulle minska konfliktytorna. Tid och resurser skulle läggas på arbetsmiljöarbetet istället för på fackförbundens och Socialdemokraternas politiska agenda. Löntagarnas trygghet och välmående måste komma i första hand.

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsman, Oskarshamn
John Hoffbrink (SD), gruppledare, kommunfullmäktige i Hultsfred 
Jimmy Rödin (SD), gruppledare, kommunfullmäktige i Vimmerby