Nu har lill-Lucia blivit stor-Lucia

För tio år sen var sexåriga Josefin Roos lill-Lucia. Nu blir numera 16-åriga Josefin Kindabygdens Lucia 2005. Hon kröns den 11 december i Horns kyrka, bara ett par stenkast från hemmet på Gärdalagatan.

Hela familjen samlad i soffan. Fr v mamma Lotta Nilsson, Joakim Roos, Josefin Roos och pappa Magnus Roos. Det var Lotta som anmälde Josefin till Luciatävlingen.

Hela familjen samlad i soffan. Fr v mamma Lotta Nilsson, Joakim Roos, Josefin Roos och pappa Magnus Roos. Det var Lotta som anmälde Josefin till Luciatävlingen.

Foto:

Lucia 20052005-11-30 08:04

1995 hette Kindabygdens Lucia Annsofie Thorstenson från Rimforsa. Med sig i tåget hade hon sexåriga Josefin Roos, från Horn, som Lill-Lucia.
I helgen satt Annsofie på Kinda-Postens redaktion och räknade röster till årets Lucia tillsammans med fotografen Per Svensson Borrud och Horn-Hycklinge IF:s Veronica Ekenblom.
Hela 1 543 giltiga röster hade lämnats in men det blev snart klart vartåt det lutade. Med klara röster vann - just det: Josefin Roos.

"Nervöst men roligt"
I dag har Josefin hunnit bli 16 år och minns inte så jättemycket av det där luciatåget i Horns kyrka för tio år sen.
- Jag minns att jag var väldigt nervös men att det var roligt ändå.
Ungefär detsamma känner hon i dag när hon just fått veta att hon utsetts till årets Kindabygdens Lucia. Mamma Lotta Nilsson berättar att det var hon som lämnade in anmälan i sista minuten, och det gick ju bra.

Pendlar till Linköping
Josefin går första året på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, på handel- och administration. Kanske blir det handel i framtiden, just nu hägrar det i varje fall att jobba i klädaffär.
Det blir långa resor mellan Horn och Linköping.
- Jag går upp fem varje morgon och är oftast inte hemma förrän halv sju på kvällen. Jag skulle ju vilja flytta dit men det är svårt att hitta en lägenhet.
Och bussresorna har faktiskt sina fördelar.
- Vi har nog haft 20 prov den här terminen och då känns det rätt skönt att man kan plugga på bussen.

Kompisar och musik
Fritiden då? Ja, när hon var yngre spelade Josefin fotboll, fattas bara annat med det påbråt. Men det har hon lagt av med nu.
- Nu är jag mest med kompisar och lyssnar på musik på fritiden. Eller är med min pojkvän Simon Rydqvist. Jag lyssnar på allt möjligt, mycket Lars Winnerbäck.
På söndag den 11 december kröns Josefin till Kindabygdens Lucia i Horns kyrka. Med i tåget går Lill-Lucia Matilda Jacobsson och tärnorna Elsa Martinsson, Elin Saanum, Emma Wärnelius och Malin Saint Cyr.

Merseburg kröner
Kyrkoherde Hans Merseburg kröner Lucia och delar ut Kinda-Postens smycken till både lucior och tärnor. Troligtvis för sista gången eftersom Merseburg flyttar från trakten till nyår.
Horns Musikkår spelar och en hel rad Hornkörer sjunger: Barnkören, Kyrkokören, gospelkören Tonika och den ganska nya damkören Cantare, bildad av resterna av Kinda Lejdis.

58:e lucian
Josefin Roos blir den första lucian från Horn sen 2000.
Då var det Blomsforstjejen Karolina Hast som var ljusdrottning.
De senaste årens lucior har varit Anna Elander, Rimforsa, 2001, Sara Johansson, Kisa, 2002, Annemo Härnström, Kisa, 2003, och Lovisa Gustafsson, Björkfors, 2004.
Den allra första Kindabygdens Lucia var Brita Svensson 1948.
Josefin Roos är med andra ord den 58:e lucian genom åren. Snacka om tradition.

Fotnot:Tre vinnare, som får var sin trisslott, drogs bland de som röstat på Josefin Roos. Vinnare blev: Maj-Lis Eriksson, Vimmerby, Carina Johansson, Vimmerby, och Britta Halldén, Horn.

Lilla Josefin, sex år, tillsammans med Annsofie Thorstenson 1995.
Lilla Josefin, sex år, tillsammans med Annsofie Thorstenson 1995.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om