En alldeles egen Lussekrona

På Lernias verkstadsgolv syntes Linda Karlsson skrida omkring med ljus i hår. Någon smygstart på lussandet var det dock inte riktigt. Däremot provade hon den fina kronan som grabbarna på den verkstadstekniska utbildningen gjort speciellt till henne.

Lucia 20062006-12-07 07:24

Den krona som senaste årens Vimmerby-Lucior burit visade sig vara något utschasad när den plockades fram ur gömmorna. Ärgen har förvisso avlägsnats och kronan återfått sin forna glans efter en omsorgsfull putsning, men Lena Andersson på Vimmerby Tidning, som är en av de som ordnar med allt praktiskt kring Luciafirandet, fick likväl en idé.
- Jag kom att tänka på den fina Luciakronan som killarna på Lernia gjort till vuxenutbildningens Lucior på Focushuset och undrade om de inte kunde göra en till Vimmerby Lucia.
Och det kunde de visst det. Helena Rådberg, tidigare elev, har svarat för designen och eleverna på den verkstadstekniska utbildningen har tillverkat den stiliga kronan i lyckat lagjobb.
- Kronan är i plåt, som lackats i guldbrons och de svarvade ljushållarna har punktsvetsats, säger Roland Karlsson, utbildningskonsulent på Lernia.
Ljuskronan har gjorts efter standardmått - en av eleverna med lämplig huvudstorlek har helt enkelt fått vara modell. När den av Vimmerby Tidnings läsare utvalda Lucian Linda Karlsson kom för att prova kronan satt den som en smäck. Inte minsta lilla ändring behövdes.
- Perfekt. Precis lagom, tyckte Linda, som får behålla kronan som minne.
Förstås tog hon chansen att gå omkring en stund med kronan, för att känna in sig en smula. Det gick också bra. Snart är det dags att bära Lerniakronan inför något större publik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om