Ellen spred ljus i Målilla kyrka

Det var stämningsfullt när Ellen Carlsson, Målillas lucia, kom med sina tärnor till kyrkan i lördags. - Vi firar ljusets högtid när det är som allra mörkast, säger kyrkoherde Marita Rosén.

Det var stämningsfullt och fullsatt i kyrkan när luciaföljet kom in.

Det var stämningsfullt och fullsatt i kyrkan när luciaföljet kom in.

Foto:

Lucia 20142014-12-16 10:13


Målilla kyrka var fullsatt när Ellen Carlsson, tärnorna, kyrkokören och barnkören bjöd på en traditionsenlig luciahögtid. Under kvällen bjöds det också på vacker sång, såväl solosång som körsång.
Marita Rosén talade om den ursprungliga Lucia, som levde på 300-talet och dödades för sin kristna tro. Hon berättade bland annat om varför dagens lucia har ljus i håret.
- Hon skulle ge saker till de fattiga och hade händerna fulla. Det var kolsvart ute så hon var tvungen att ha ljus på huvudet för att se. Det röda bandet som lucia bär är för att Lucia dog martyrdöden år 304.

Fler som Lucia
Marita Rosén tycker att fler borde göra som Lucia även idag: stå för det man tycker är rätt, även om inte andra håller med.
- Även idag kan vi sprida hopp och glädje i andras liv och kämpa för allas bästa. Lucia var modig, och sådana kan vi alla vara, även om vi inte har ljus i håret.
Hon berättade även att Lucianatten ansågs vara magisk förr i tiden.

"Mycket magi"
- Det var mycket magiska krafter i rörelse den här natten. Bland annat trodde man att djuren kunde tala, säger Marita Rosén.
Hon tog också upp en allmän fråga.
- Jag tror att alla här inne sitter och undrar just nu: hur känns det att ha ljus i håret? Hur tungt är det? Rinner det? Det får ni fråga Lucia senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om