Maja kröntes till Silverdalens 57:e lucia

I lördags kröntes Maja Persson till Silverdalens lucia. Det var 57:e året i rad som Silverdalen krönte sin egen ljusdrottning. Patric Engqvist stod för kröningen och högtidstalet.

Lillucian Tindra Petersson gick först när lucia och tärnor tågade in.

Lillucian Tindra Petersson gick först när lucia och tärnor tågade in.

Foto:

Lucia 20142014-12-16 10:17


I ett så gott som fullsatt Folkets hus i Silverdalen dök de upp - lucia Maja Persson och hennes tärnor och lillucian Tindra Petersson. Men det var inte slut där, även lucia­kören och en barnkör sjöng julsånger under soarén, under ledning av Matilda Kahn.

Patric Engqvist krönte
Publiken bjuds såväl på traditionella sånger som "Jul, jul, strålande jul" och "Gläns över sjö och strand", men även på lite mer oväntade inslag som en svensk översättning av Alphavilles 80-talshit "Forever young".
Patric Engqvist, som presenterades som före detta Silverdalsbo, krönte Maja Persson och höll det traditionella högtidstalet.
- Det är andra gången jag kröner Silverdalens lucia, vilket för övrigt är en gång mer än min far, skämtade han.

Packa för resa
I talet pratade han bland annat om att packa för en lång resa.
- Nu är det snart 20 år sedan jag packade för att ge mig ut på äventyr, likt Karl-Oskar och Kristina. Deras resa slutade i USA, medan mitt äventyr slutade vid Oskarsgrillen i Hultsfred. Men känslan när man packar för att ge sig av är ändå densamma, sa han.
Han pratade om de som gjort en lång resa från olika delar av världen för att komma hit till Sverige.
- De möter oss lite tillbakadragna svenskar. Sedan helt plötsligt är det lucia, och vi klär ut varenda unge, och sätter ljus i håret på vissa. De måste tycka att det är väldigt konstigt.
- Men så småningom kommer de så klart att upptäcka hur mycket vackert det finns i Sverige. Något av det vackraste jag vet är "Idas sommarvisa", som skrevs av Georg Riedel som kom från Tjeckien, "Personliga Persson", som skrevs av holländaren Cornelis Wreesvijk och vårt fantastiska landslag, med Zlatan Ibrahimovic i spetsen. Det svenska kan vara så mycket, säger han.
Patric Engqvist gav också olika exempel på vad Silverdalen är för honom.
- Jag kunde stått här hela natten och radat upp exempel. Men jag kan säga att jag är inte före detta Silverdalsbo, för mig är Silverdalen hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om