Lycka till med nya pensionssystemet

Svar på debattartikeln "Varför bara sänkt skatt för dem som har mest" den 28 december.

Debatt2020-01-02 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har varit unikt i världen när pension beskattats högre än lön. Eftersom pension är uppskjuten lön borde det vara självklart att skatten är densamma.

Orsaken till detta är att Alliansregeringen införde det så kallade jobbskatteavdraget 2007. Det innebar att löntagare fick lägre skatt på sin lön. Sedan dess har pensionärer betalt högre skatt än en löntagare på samma inkomstnivå.

Det har varit märkligt att se när företrädare för allianspartierna kräver att pensionärsskatten tas bort när de själva var de som införde den…

Från 1 januari 2018 togs pensionärsskatten bort för alla med pension upp till 17 000 kronor per månad. Som Jan R skriver kommer de med pension över 17 000 kronor/månad få sänkt skatt 2020. 

Det gläder mig att läsa att Moderaterna vill se till att ”alla pensionärer som varit med och byggt Sverige ska kunna känna att deras slit lönat sig”. För att det ska ske måste pensionssystemet göras om så det ger den pension på cirka 60 procent som utlovades när det infördes för tjugo år sedan. Faktum är att en undersköterska med ett helt yrkesliv bakom sig har minimalt högre pension än den som inte arbetat alls. Här gäller inte arbetslinjen som brukar hyllas av alla politiker.

Jag önskar Jan R och Moderaterna lycka till med att få med sig övriga riksdagspartier som är ansvariga för nuvarande pensionssystem, alla utom Sverigedemokraterna och Vänstern, att skapa ett system som ger alla arbetande en värdig pension för allt slit med att bygga Sverige och vår välfärd.