M kräver snabbt svar om försvarets polisroll

Moderaterna är positiva till att försvaret ska kunna stötta polisen mer i extraordinära situationer och kräver snabb hantering av regeringen.

Men inrikesminister Mikael Damberg (S) anser att konsekvensanalysen måste få ta sin tid.

26 januari 2020 14:52

Nyligen skrev rikspolischef Anders Thornberg till regeringen med förslaget att lagen ändras så att Försvarsmakten får möjlighet att hjälpa polisen i mer eskalerade så kallade gråzonslägen, till exempel vid sabotage på infrastruktur och cyberangrepp.

Nu får förslaget Moderaternas gillande, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Och saken brådskar, enligt Pål Jonson (M), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Det är mycket viktigt att regeringen agerar skyndsamt, det berör nationell säkerhet och då kan vi inte lägga saker i långbänk, säger han till Ekot.

Svar i höst

Redan i dag kan polisen få hjälp av försvaret vid terrorhändelser eller allvarliga händelser som till exempel de katastrofala skogsbränderna 2018.

Om försvaret ska få utökade uppgifter ihop med polisen tänker regeringen återkomma till i höst inom ramen för totalförsvarspropositionen.

Vi måste naturligtvis gå igenom det här seriöst både från justitiedepartementet och från försvarsdepartementet innan vi uttalar oss i mer detalj, säger Mikael Damberg till TT.

SD driver på

Pål Jonson finner inga skäl för att dra ut på analysen. Rikspolischefens förslag innebär att Försvarsmakten hamnar under polisens ledning och ska agera på polisens uppdrag, påpekar han i Ekot:

Jag ser faktiskt ingenting kontroversiellt i det här förslaget.

Liberalerna håller med rikspolischefen om att det är viktigt att ta nya steg. Men en ordentlig utredning är nödvändig, enligt den försvarspolitiske talespersonen Allan Widman.

Sverigedemokraterna vill sedan länge ha en lagändring som ger polisen ökade möjligheter att få Försvarsmaktens hjälp i gråzonslägen, medan Vänsterpartiet säger nej till att ändra regelverket, enligt Ekot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT