80 procent av produktionen flyttad: "Ingen rolig syn"

En handfull har visat intresse för Glamox fastighet, som nu hÄller pÄ att tömmas inför nedlÀggningen. 80 procent av produktionen Àr redan flyttad.

Fabrikschef Magnus Antonsson Àr vÀldigt nöjd med att personalen visat sÄ stor lojalitet mot företaget. "Vi har haft bra leveransprecession pÄ de ordrar vi levererat och kvalitén Àr bibehÄllen", sÀger han.

Fabrikschef Magnus Antonsson Àr vÀldigt nöjd med att personalen visat sÄ stor lojalitet mot företaget. "Vi har haft bra leveransprecession pÄ de ordrar vi levererat och kvalitén Àr bibehÄllen", sÀger han.

Foto: Charlotte Madestam

MĂ„lilla2021-03-02 16:00

Tiden börjar rinna ut för Glamox fabrik i MÄlilla. 36 av 116 anstÀllda har fÄtt nytt jobb, vilket vi berÀttade om i förra veckan.

SÄ hÀr lÄngt har man haft fem intressenter pÄ lokalerna, dock ingen arbetsgivare frÄn Hultsfreds kommun.

– Ingen har sĂ„ vitt jag kĂ€nner till i dagslĂ€get valt att gĂ„ vidare med ett konkret bud, sĂ€ger fabrikschef Magnus Antonsson. 

Gör ni nÄgot för att underlÀtta för en eventuell köpare, att starta verksamhet i lokalerna igen?

– Det finns redan beslut pĂ„ att skicka en del maskiner till andra fabriker inom koncernen, men det finns ocksĂ„ en del maskiner som inte kommer att flyttas. Utan de kommer att bli till salu och kan absolut underlĂ€tta en uppstart.

– Vi har dessutom uppföljningsmöte med Hultsfreds kommun, som kopplat in en konsult som varit med vid liknande nedlĂ€ggningar i SmĂ„land och Kalmar lĂ€n. Tanken Ă€r att det ska underlĂ€tta att starta en verksamhet hĂ€r. Finns det dĂ„ maskiner pĂ„ plats, som de anser sig ha anvĂ€ndning av, sĂ„ skulle jag sĂ€ga att tröskeln Ă€r lĂ€gre att flytta in hĂ€r. Det Ă€r en sund tanke, tycker jag.

Hur har avvecklingen gÄtt, skulle du sÀga?

– Enligt plan. Vi har transformerat produkterna, samtidigt har utfallet varit vĂ€ldigt positivt. Vi har haft bra leveransprecession pĂ„ de ordrar vi levererat och kvalitĂ©n Ă€r bibehĂ„llen, sĂ„ jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd med att personalen visat sĂ„ stor lojalitet mot företaget.

Medarbetarna tycker det Àr jÀttetufft att se allt avvecklas efter hand, hur kÀnner du?

– Det kĂ€nns att det börjar dra ihop sig. 80 procent av vĂ„r produktion Ă€r flyttad redan, liksom mycket utrustning. Det syns att vi Ă€r under avetablering, det Ă€r ingen tvekan.

Är det en tragisk syn?

– Ja, det Ă€r ingen rolig syn. Vi Ă€r vana vid hur det har sett ut, sĂ„ det Ă€r klart det blir pĂ„tagligt nĂ€r man ser det. 

Det kommer vara verksamhet pĂ„ Glamox i MĂ„lilla under hela april Ă€r tanken, Ă€ven om den inte innefattar normal produktion. 

– Sista tiden, till vi stĂ€nger, handlar det om att iordningstĂ€lla lokaler, inventera och sĂ€nda ivĂ€g bĂ„de material och komponenter som finns kvar och som ska till andra fabriker i koncernen, sĂ€ger Magnus Antonsson.

Blir personalen kvar april ut som sagts tidigare?

– Vi kommer göra en avvĂ€gning, har vi inte arbetsuppgifter att förse vĂ„ra anstĂ€llda med, dĂ„ kommer vi ta stĂ€llning till om vi kanske inte Ă€r i behov av den bemanning som Ă€r kvar i april.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!