Adopterade hundar får nytt hem hos Eva

Eva Carlsson i Målilla har under många år hjälpt övergivna vinthundar från kapplöpningsbanorna på Irland.

På väg till Sverige

På väg till Sverige

Foto: Brita Freudenthal

Målilla2018-08-01 22:00

Smäckra greyhoundtiken Tess viftar stillsamt på svansen när hon tittar på matte Eva. Tess är en av de tusentals kapplöpningshundar som dumpas i sitt hemland. I Målilla har hon en stor trädgård att nosa runt i och längs skogsvägarna kan hon sträcka på benen i långa promenader. Då och då får hon utlopp för sitt behov av att springa på ett stort, inhägnat gärde.

Vanvården av hundar är stor på Irland. Det rör sig ofta om greyhounds som föds upp av tävlingsbanorna. Hundarna tillbringar sina liv i stora lador och används på tävlingsbanorna om de är tillräckligt bra för att dra in pengar. Det fåtal hundar som gör bra ifrån sig kan springa in stora penningsummor under något eller några år innan de är förbrukade. Antalet födda valpar per år är enormt. Baksidan av miljonindustrin är tyvärr både smutsig och grym.

–Man kan inte förstå att de ska behöva fara så illa. De är så mjuka och vänliga, så stillsamma att man knappast märker att de finns när de ligger hopkrupna i soffan eller korgen, säger Eva och stryker Tess över huvudet.

Eva har själv haft fem vinthundar samtidigt. Dessutom är hon jourmatte för hundar som ska slussas vidare till nya hem i Skandinavien. Det var för ca 20 år sedan när hon letade efter en greyhoundvalp, som hon började förstå, hur skrämmande situationen på Irland tedde sig. Hon fick hem den då treåriga tiken Emma genom en privatperson som vistades på Irland. Sedan har organisationer vuxit fram, både svenska och irländska, som arbetar för att försöka rädda det som räddas kan.

– Jag fortsätter så länge jag kan, behovet av hjälp för hundarna på Irland är stort, säger Eva.

Alla hundar som är över fem månader är kastrerade när de kommer till Sverige. De är fullt vaccinerade och friska, även om de har en tråkig historia bakom sig av vanvård och utsatthet. Det kan ta tid för dem att anpassa sig till vårt sätt att hålla hund med familjeliv, kärlek och omvårdnad.

Greyhounds är snabbare än alla andra hundar. De accelererar lika snabbt som geparder och gaffelantiloper. Det är en slank och stark hund som ser bra och jagar med ögonen. De är mycket trevliga sällskapshundar som inte gör stort väsen av sig inomhus. Man brukar kalla dem för världens snabbaste soffpotatisar.

Deras historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden och deras ursprung tros vara ökenländerna i främre Asien. Korsningar mellan vinthundar kallas för lurchers.

Nyanländ och förvirrad
Nyanländ och förvirrad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om