Älgparken öppnar: Så tänker de kring premiären

ALV:s beslut att öppna förstärkte beslutet att öppna Målilla Älgpark. I år hoppas ägarna nå fler svenska turister. "Kan vi nå halva omsättningen får vi vara nöjda", säger Hjalmar Österberg.

Försiktig optimism. Målilla Älgpark har säsongspremiär på torsdag. "Vi hoppas nå fler svenskar i år, som vill hemestra", säger Hjalmar Österberg.

Försiktig optimism. Målilla Älgpark har säsongspremiär på torsdag. "Vi hoppas nå fler svenskar i år, som vill hemestra", säger Hjalmar Österberg.

Foto: Emma Jansson

Målilla2020-05-18 13:29

På torsdag är det säsongspremiär i älgparken. Läget känns inte lika nattsvart nu som det gjorde i april, tycker ägarna Hjalmar och Maria Österberg.

I år hoppas man nå en annan grupp svenska turister – de som i dessa coronatider letar nya sätt att turista och vill förlägga sin semester i den här regionen.

– Svenskar brukar vara rätt många till antalet, även om de inte är det procentuellt sett. Nu hoppas vi fler vill hemestra. Kommer dessutom tyskarna och danskarna lite senare, i juli-augusti, kan vi hoppas på en starkare avslutning.

Hur stor omsättning står svenskarna för?

– 10-15 procent. Lite olyckligt gick statsepidemiolog Anders Tegnell ut i förra veckan och sa att man ska undvika resor längre än två timmar i bil. Då tappar vi ju Malmö, Göteborg och Stockholm om folk håller på det. Men Småland är ändå mest representerat, storstäderna kommer på andra plats. Så vi har sagt det, att kan vi nå hälften av den totala omsättningen får vi vara nöjda.

Förbudet mot allmänna sammankomster med över 50 personer ligger kvar, hur tänker ni kring det?

– Det är inte ofta fler än 50 personer här åt gången. Vi skjutsar heller inte runt besökarna, utan de kan sprida ut sig i parken, gå runt ensamma om de vill och i sin egen takt.

Har ni vidtagit några åtgärder?

– Ja, vi har byggt en paviljong så gästerna inte behöver gå in i butiken om de inte vill. Vi städar oftare och ska erbjuda handsprit.

Karta: Kristineberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!