Äntligen får barnen en ny skola - "Fantastiskt"

Äntligen en permanent lösning. Nu ska barnen på särskolan få ett alldeles nytt skolhus. På tisdagsförmiddagen togs det första symboliska spadtaget.

Ett historiskt ögonblick. Ett första spadtag markerar att bygget av ett nytt skolhus i Målilla nu officiellt är i gång. Och det är efterlängtat, både Venhagskolan och förskolan intill är urvuxna.

Ett historiskt ögonblick. Ett första spadtag markerar att bygget av ett nytt skolhus i Målilla nu officiellt är i gång. Och det är efterlängtat, både Venhagskolan och förskolan intill är urvuxna.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-05-05 13:30

– Fantastiskt, tycker Louise Weinfors Lockström som jobbar på Venhagskolan. Det bästa är att vi fått vara med från början och tycka till om hur vi vill ha det.

– Vi har kunnat påverka hur särskolans klassrum ska se ut, säger hon, mindre och flera rum. Vi har också fått igenom att hemkunskapsrummet ska ha en höj- och sänkbar spis så att alla elever kan använda den.

De här åren i modulskolan har fungerat bra tycker hon, men den är urvuxen. Och att få en större matsal är också välkommet.

Det tycker även Johanna Ulvenhag som jobbar på förskolan.

– Förskolan har vuxit och vår matsal är lite för liten, säger hon. Så vi ser fram mot att få flytta in, det ska bli jättekul.

Fast det får vänta. Först om ett år ska bygget vara klart enligt planerna.

– Men vi är tålmodiga, säger hon. Och för barnen blir det en massa spännande maskiner att titta på medan bygget pågår.

– Det är ett gammalt problem som nu får en permanent lösning, säger Pär Edgren (M) ordförande i barn och utbildningsnämnden. Redan 2005 var det så trångt på Lindblomskolan, att vi beslutade flytta särskolan till Målilla och ställde upp modulerna.

Sedan dess har grundsärskolan funnits här. Men nu är det andra tider på gång. 

Det nya skolhuset på 2 000 kvadratmeter, som förutom särskolan, också ska innehålla vanliga skolsalar, ett nytt kök och en ny matsal, kommer att binda ihop skolan och förskolan intill. 

– Ett tillagningskök ska ersätta två gamla, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), och tänker då på skolans gamla, och förskolans kök som slås ihop.

Målet är att det nya skolhuset ska vara klart i april nästa år, men Pär Edgren räknar med att det blir först till höstterminen som verksamheten kommer igång på allvar här inne.

Men nu är i alla fall de första spadtagen klart. En officiell avspark för 50-miljonersbygget och det var Tomas Söreling (S) och Lars Rosander från kommunstyrelsen, Pär Edgren från barn- och ungdomsnämnden, Johanna Ulvenhag från skolan, Thomas Leijon och Sofia Reiter från Skanska som hjälptes åt.

Den nya skolbyggnaden kommer att bli synnerligen energisnål, ja det är till med förberett för solpaneler. Hela konstruktionen är byggd enligt miljöklass silver, det är bra mycket högre krav än lagen och byggnormen föreskriver. Och det öppnar möjligheten för kommunen att ta så kallade gröna lån, vilket sparar en bra slant i räntekostnader.

Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!