Arbetsmiljön i fokus på kyrkogården

"Diakoniarbetet har en oerhörd betydelse nu under pandemin". Riksdagsledamoten Laila Naraghi besökte i veckan tillsammans med partikollegan Tomas Kronståhl, kyrkogården i Målilla.

Ingela Rälg, Laila Naraghi, Elisabeth Johansson, Tomas Kronståhl och Ulla Lisedahl i samspråk under besöket på kyrkogården i Målilla.

Ingela Rälg, Laila Naraghi, Elisabeth Johansson, Tomas Kronståhl och Ulla Lisedahl i samspråk under besöket på kyrkogården i Målilla.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2021-03-24 14:00

– Diakonin gör oerhört viktiga insatser, säger Laila Naraghi.

– Nu under pandemin visar behovet av deras arbete på hålen i det sociala skyddsnätet. Vi vill bygga ett starkare samhälle och då är kyrkans erfarenheter viktiga att ta tillvara.

Diakon Elisabeth Johansson kunde informera om utvecklingen, om hur arbetsinsatserna ökat med runt 200 procent under det senaste året.

– Det är viktigt att vi från riksdagen ser och lyssnar på erfarenheterna ute i landet, säger hon.

Aspelands Pastorat har också satsat hårt på kyrkogårdarnas arbetsmiljö. Bland annat ska personalutrymmena göras om, de blev underkända av arbetsmiljöverket tidigare.

En arbetsmiljörond som gjorts krävde också att staket sätts upp kring kyrkogårdarna för att undvika fallolyckor.

– Där upplevde man att kontakterna med länsstyrelsen är otympliga, säger Laila Naraghi.

– Pastoratet ville åtgärda direkt, men kontakterna med länsstyrelsen gör att det drar ut på tiden. Det är något jag tänker ta med mig, jag sitter ju med i länsstyrelsens insynsråd.

På det hela taget tycker hon det var ett givande möte. Numera har det blivit en sällsynt lyx att komma ut, då de flesta mötena sker digitalt.

– Men det ingår i vårt uppdrag att komma ut och lyssna in vad invånarna tycker och tänker, säger Naraghi. Och kyrkan är ju stor, och vi var utomhus på kyrkogården den mesta tiden.

– Att vi valde kyrkan beror också på att vi vill lyfta fram att det är kyrkoval i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!