Glädjesiffor för Målilla Älgpark

"Det rullar på riktigt bra. Vi är på 90 procent av det vi hade 2019", berättar Hjalmar Österberg på Målilla Älgpark. Efter två år av pandemi menar han att sommarens resultat är avgörande.

"Det är klart att alla gick in i den är säsongen och tänkte "nu ska vi nå 2019" men är ändå väldigt nöjda med hur det gått hittills", säger Hjalmar Österberg på Målilla älgpark.

"Det är klart att alla gick in i den är säsongen och tänkte "nu ska vi nå 2019" men är ändå väldigt nöjda med hur det gått hittills", säger Hjalmar Österberg på Målilla älgpark.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2022-08-07 20:00

– För 2020 var katastrof och 2021 okej. Men både nu i juni och juli ligger vi nära nivåerna 2019. För oss är det väldigt viktigt att det här året blir bra eftersom vi, som många andra företag, har fått skjuta upp skatten under corona-tiden. Vilket har varit en stor hjälp. Men i höst ska den betalas, så hur det går i sommar är avgörande, berättar Hjalmar Österberg.

Hittills tyder alla tecken på att det blir ett positivt 2022 för älgparken. Dagligen kommer kring 300 besökare.

– Väldigt kul. Det är ungefär vad vi klarar att hantera med parkering, butik och toaletter. Blir det 400 är det inte samma upplevelse för besökarna. Vid fint väder kanske vi går ner till 200. Älgparker är rätt väderberoende. De besöks mest när det är lite halvbra väder, inte vid strålande sol eller regn.

undefined
"Nu ska det bli varmt igen. Men älgarna klarar det bra. När det bli varmt lägger de sig i dammarna och kyler sig. Det är så de gör i naturen också, bekymret för älgar är om det blir för varm vinter, de behöver minusgrader", berättar Hjalmar Österberg.

De senaste veckornas väder har därför gynnat parken. Och enligt Hjalmar Österberg syns det att den internationella turismen nu återhämtar sig.

– Vad vi kan bedöma är tyskarna och danskarna är tillbaka fullt ut. Även turisterna från Holland, Belgien och Schweiz hittar hit. Men från andra världsdelar är det inte många, det är kanske en corona-effekt som ligger kvar.

Så även om den svenska säsongen nu är inne på sin sista stora semestervecka menar Hjalmar Österberg att hela augusti ut är viktigt. 

– Vi har omkring 15 000 besökare på en säsong. Juli är den stora månaden, med omkring 6000-7000. Men augusti är nästan lika viktig. Det är en månad som kommer. Det märkte vi förra året, vilket kanske delvis berodde på att folk sköt på sin semester. Vi får se om den effekten ligger kvar. Men i alla fall för tyskarna är det vanligt med sen semester.

undefined
"Vi märker att det är mycket turister kvar i augusti och även september. De klagar på att det inte finns mycket som är öppet. I Kalmar har man lyckats med att förlänga turistsäsongen och inte bommat igen i mitten av augusti. Det skulle vara roligt om vi kunde lyckas med det här också", säger Hjalmar Österberg.

Därför kommer öppettiderna i september i år att drygas ut.

– Vi tror på att förlänga säsongen. En dagskassa i september är kanske bara en tiondel av dagskassan på sommaren men det gör skillnad i slutändan. Vi i besöksnäringen har ett ganska konstigt sätt att jobba, på sommaren samlar vi in alla pengar som ekorrar och sedan ska det räcka till nästa säsong.

Inför framtiden är inflationen ett orosmoment.

– Besöksnäringen är känslig eftersom det är lite av en lyx i människors liv att åka på semester och turista. Det är inte som livsmedel som man måste ha. Vid dålig ekonomi kan det slå hårt mot oss. Så det finns en oro kring hur det blir med inflationen och konjunkturen framöver.

undefined
"Frågan är om vi kommer att komma tillbaka till 2019 med tanke på inflationen och lågkonjunkturen som kommer. Kanske vi är tillbaka där om 5-10 år men just nu är det svårt att slå för det var ett exceptionellt år", säger Hjalmar Österberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!