Avslaget: Birgersson får inte bygga strandnära hus

Det blev nej i domstolen till strandskyddsdispens för ett bostadshus som Åke Birgersson vill uppföra på Hagelsrums Gårds fastighet i Målilla.

Mark- och miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt går på länsstyrelsens linje och avslår strandskyddsdispens för ett nytt bostadshus på Hagelsrums gård.

Mark- och miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt går på länsstyrelsens linje och avslår strandskyddsdispens för ett nytt bostadshus på Hagelsrums gård.

Foto: Johan Nilsson/TT

Målilla2021-03-29 07:30

Åke Birgersson tycker att strandskyddslagarna tillämpas alltför strikt i det här fallet. Länsstyrelsens tolkning lämnar inget utrymme för sunt förnuft, anser han. 

– Men det är i grund och botten en politisk fråga, säger han, tjänstemännen följer nog sina riktlinjer, men resultatet blir helt åt skogen. Det är inte på det här viset man utvecklar landsbygden.

10 juni 2020 beslutade Miljö- och byggnadsnämnden i Hultsfred och Vimmerby kommuner att bevilja strandskyddsdispens för ett bostadshus med garage på fastigheten Hagelsrum 3:1 i Hultsfreds kommun som Åke Birgersson ville bygga. En vecka senare beslutade Länsstyrelsen i Kalmar län om en överprövning och den 3 september beslutade Länsstyrelsen att dispensen skulle upphävas.

Åke Birgersson överklagade beslutet. I överklagandet framhåller hans juridiska ombud advokat Johan Rosén att Hagelsrums Gård med 20-25 anställda är ett av Sveriges största lantbruksföretag, viktigt för landsbygdsutvecklingen. När Miljö-och byggnadsnämnden beviljade dispensen framhöll man det inte går att hitta någon alternativ placering som inte är strandnära, eftersom hela fastigheten omgärdas av vatten.

– Vi är inklämda mellan Silverån på ena sidan, och Lillån på den andra, säger Åke Birgersson.  Det finns inte plats någonstans på gården utan att det är strandnära.

Nu i mars kom domen från Växjö tingsrätt, Mark-och miljödomstolen går på Länsstyrelsens linje och nekar strandskyddsdispens. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!