Backar från kontroversiellt beslut: "Får be om ursäkt"

Gamla kontrakt tvingar pastoratet att backa tillfälligt från beslutet att inte tillåta smyckning vid askgravplatser. "Jag får be om ursäkt för att vi gick lite för fort fram", säger Jörgen Petersson.

Kyrkan måste backa tillfälligt från beslutet att det inte längre är tillåtet att smycka askgravplatser. Caroline Tapper och Jörgen Petersson har blivit varse att det finns gamla motstridiga kontrakt.

Kyrkan måste backa tillfälligt från beslutet att det inte längre är tillåtet att smycka askgravplatser. Caroline Tapper och Jörgen Petersson har blivit varse att det finns gamla motstridiga kontrakt.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2020-07-01 14:00

När pastoratet inledde arbetet med att plocka bort lyktor, blomkrukor, änglar och annan smyckning ur askgravplatsen i Målilla, väckte det starka känslor bland sörjande.

I veckan fortsatte man i Hultsfred, där man stötte på patrull. Det visade sig att två personer kunde visa upp kontrakt från 2011, som ger dem rätt att smycka.

– Vi har tvingats backa och pausa arbetet, för att gå till botten med det här. Det rör sig om hundratals kontrakt vi måste gå igenom, för att se om det finns fler av det här slaget, som skrivits med församlingarna innan de slogs samman till ett pastorat. Det arbetet inleds så fort som möjligt, säger kyrkogårdsansvarige Jörgen Petersson som tidigare förklarat att det inte är tillåtet att smycka askgravplatser, men att pastoratet varit för slapphänt.

Han medger att man borde kontrollerat det först, hur kontrakten var skrivna med respektive församling, innan arbetet påbörjades.

– Jag får be om ursäkt för att vi gick lite för fort fram, säger han.

Kan det bli aktuellt med olika regler för olika kyrkogårdar, med tanke på att det tidigare var olika församlingar?

– Nej, vi måste hålla oss till en och samma, så när kontrakten granskats får vi se vilken väg som blir bäst för oss att välja.

Vad innebär det här konkret för gravrättsinnehavaren så länge?

– Vi kommer låta smyckningen vara, vi kommer inte plocka bort någonting under tiden vi går igenom kontrakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!