Bakar pizzor mitt i skogen: "Kände kärlek till bygden"

De förälskade sig i bygden och fann sitt drömboende i Flaten. Idag driver Petra och Christian Weigl Bageriet Björkaholm mitt i skogen, som fått ett rejält uppsving i sommar genom turister som hemestrat.

Christian och Petra Weigl har sett sin verksamhet med bageri och pizzeria blomstra i Flaten, mellan Målilla och Virserum. "Många har överraskats av att man kan äta här mitt ute i skogen".

Christian och Petra Weigl har sett sin verksamhet med bageri och pizzeria blomstra i Flaten, mellan Målilla och Virserum. "Många har överraskats av att man kan äta här mitt ute i skogen".

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2020-08-23 20:00

Det är grusväg sista biten, som ringlar in mellan träden. Här, mitt i smålandsskogen, trivs familjen Weigl med det lugn som blir av att ha naturen som närmaste granne.

– Första gången vi turistade i Sverige var redan 1989, säger Petra Weigl. Jag och min man Christian blev direkt förtjusta i landet och varje år gjorde vi sommarutflykter till nya orter tillsammans med våra tre barn. Det är så annorlunda här mot där vi kommer ifrån, söder om München.

Med åren blev döttrarna, som Petra beskriver det, större och större och husbilen trängre och trängre. Så man började leta fritidshus istället. Att det blev just här var en tillfällighet.

– Jag mindes att vi varit på en loppis i Gårdveda och att vi kört igenom Virserum, berättar Petra. Vi kände kärlek till den här bygden och hittade senare det här huset.

Som var i väldigt dåligt skick förvisso, men man såg potentialen i det stora trähuset och sa gemensamt ja till projektet att renovera det. Två år senare bestämde man sig för att lämna Tyskland och flytta hit på heltid. Det är nio år sedan nu.

undefined
Förra året började Christian Weigl även erbjuda pizza i Bageriet Björkaholm man byggt på gården. Färska frallor till tyskar som semestrade i området var starten på att makarna öppnade bageri.

Man kan säga att nybakade frallor till tyska turister som hyrde hus i närområdet var inkörsporten till att Petra och Christian startade Bageri Björkaholm. Petra berättar mer:

– Jag började baka frallor till dem som hyrde kring sjön, tyskar vill gärna ha färska frallor till frukost, säger hon och ler. Först bakade jag allt i min ugn, i mitt kök. Men det gick inte i längden, så vi rev ett gammalt hus på tomten och byggde ett nytt bageri i gammal stil. Sedan förra året erbjuder vi även pizzor, som Christian bakar.

undefined
I bageriet Björkaholm finns numera även möjlighet att äta pizza. "Vi har inte för avsikt att växa och bli större", säger Petra Weigl som jobbar som personlig assistent och familjen hyr även ut stugor till familjer med autistiska barn.

Verksamheten har vuxit undan för undan, för att formligen explodera i sommar. Hemestrande svenskar har fyllt ut tomrummet efter uteblivna utländska turister. Det har sina skäl att de inte varit lika många som tidigare år.

– Förmodligen genom att gäster tipsar vidare har de lyckats hitta oss. Det är roligt att folk är nyfikna, många har överraskats av att man kan äta här mitt ute i skogen och även cykla dressin mellan Flaten och Gårdveda, säger Christian.

undefined
"Fridfullt och harmoniskt", så brukar gästerna summera platsen som osedvanligt många hemestrande svenskar sökt sig till i sommar för att fika eller äta pizza. Här serverar Petra Weigl Lisa Röthig.

Hur ser ni på möjligheten att utvecklas ytterligare?

– Vi har inte för avsikt att växa och bli större, utan för oss är den personliga kontakten med gästerna och att vi kan erbjuda kvalité före kvantitet det väsentliga. Önskan skulle vara att vi kan driva det här mer året runt, inte bara på sommaren.

Karta: Bageriet Björkaholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!