Barr-ometern: Ökad inhemsk efterfrågan på trä

Det är en ljus bild av skogsägande och skogsnäring som målas upp i Skogsbarometern. Coronatider till trots, andas undersökningen hopp om framtiden.

Rätt miljö att presentera Skogsbarometern. Ola Fridh, Niklas Fransson, Cecilia Adolfsson, Helena Lundberg och Johan Ekelund lyssnade när Johan Svensson presenterade undersökningen.

Rätt miljö att presentera Skogsbarometern. Ola Fridh, Niklas Fransson, Cecilia Adolfsson, Helena Lundberg och Johan Ekelund lyssnade när Johan Svensson presenterade undersökningen.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-11-26 16:00

Johan Svensson från företaget Ludvig & kompani i Vimmerby presenterar resultatet av den riksomfattande undersökningen, där 750 slumpvis utvalda skogsägare från hela Sverige har tillfrågats om sin syn på nuläge och framtid. 

Och den presentationen görs inte i någon halvtrist kontorsmiljö, ånej. Ut i skogen ska det vara. Någonstans mitt emellan Målilla och Kristdala går det in två hjulspår i skogen och vi följer dem ett par kilometer fram till en vändplan intill ett hygge. Längst ner i kanten, så där 100 meter bort lite drygt, jobbar en skördare för fullt. 

Det är rätt miljö att presentera undersökningen, tycker Johan Svensson.

Den här Skogsbarometern görs av Ludvig & kompani, tillsammans med Sparbankerna. På plats finns också Helena Lundberg och Johan Ekelund från Virserums sparbank, liksom skogsentreprenören Niklas Fransson och Cecilia Adolfsson.

Johan Svensson berättar att 60 procent av den avverkade volymen i landet kommer från privata skogsägare och att hälften av skogen är privatägd.

– De privata skogsägarna har en väldigt stor betydelse för Sverige, säger han. Skogsindustrin är vår största exportindustri.

undefined
Skördaren tar ner det ena trädet efter det andra i rask takt. Med Ola Fridh vid spakarna går det undan.

Skogsbarometern ger vid handen att coronapandemin påverkat branschen mindre än befarat. Den inhemska efterfrågan på trävaror har ökat markant sedan i våras.

– Det har byggts verandor och tralldäck som aldrig förr, säger Svensson.

64 procent av de tillfrågade skogsägarna anser att lönsamheten är god, eller i alla fall tillfredsställande och mer än varannan skulle köpa vilja köpa mer skog. Känslan att äga skog är viktig för dem.

Men att köpa skog är inte lätt i dagens läge. Dels har priset på skogsmark ökat markant och dels är det bara en bråkdel av skogen som kommer ut på öppna marknaden.

– 71 procent av skogen överlåts inom familjen, säger Johan Svensson och 17 procent av de tillfrågade planerar för ett ägarskiftet inom fem år.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Det finns en del svarta moln på skogsägarhimlen också.

– Det de flesta oroar sig för är själva äganderätten, säger Johan Svensson, inskränkningar i möjligheterna för dem att bruka sin skog. Granbarkborrens härjningar, skogsbränder. Men det är äganderätten som oroar mest enligt undersökningen.

Ett annat orosmoment för skogsnäringen är Brexit. Storbritannien är en av de största exportmarknaderna och vad som händer där är en stor osäkerhetsfaktor på sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!